Hlavní obsah

Čína utahuje šrouby internetové komunikace. Zákaz dostal tentokrát Skype

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skype je aktuálně jedním z nejrozšířenějších komunikačních programů na světě. Základna jeho uživatelů se však nyní patrně citelně ztenčí, v Číně se totiž patrně přestane zcela používat. Program totiž s největší pravděpodobností dostane zákaz od tamního Ministerstva veřejné bezpečnosti. Upozornil na to list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skype, který v roce 2011 koupila společnost Microsoft, byl již vymazán z internetového obchodu App Store. Na přístrojích od společnosti Apple jej tak uživatelé v Číně již využívat nemohou.

Zástupci Applu jen stoicky oznámili, že tak učinili na příkaz tamního režimu a že v zemi musí dodržovat platné zákony. Z jakého konkrétního důvodu se ministerstvo zaměřilo právě na Skype, však zatím nikdo oficiálně nesdělil.

Panují obavy, že tento oblíbený komunikační program bude zakázán úplně. A že blokování aplikace v rámci operačního systému Apple iOS je pouhým začátkem.

Cenzura internetové komunikace v Číně se totiž v poslední době neustále rozšiřuje. Po sociálních sítích Facebook a Instagram se tamní cenzorský úřad zaměřil letos v létě také na populární komunikační program WhatsApp. [celá zpráva]

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám