Hlavní obsah

Čína chce vypustit další satelit a dokončit vlastní GPS systém

Peking

Čína se připravuje vyslat do vesmíru poslední satelit a dokončit tak svůj navigační systém Pej-tou. Cílem Pekingu je získat vlastní navigační systém nezávislý na obdobném americkém systému GPS. Jde o důležitý posun, který zajistí, že čínské vojenské systémy budou fungovat i v případě konfliktu s USA. Zároveň tím chce Peking ukázat svůj narůstající vliv v této oblasti, napsal server CNBC s odvoláním na experty.

Foto: Profimedia.cz

Jde o důležitý posun, který zajistí, že čínské vojenské systémy budou fungovat i v případě konfliktu s USA.

Článek

Čínský systém Pej-tou se skládá z 30 satelitů. „(Čínská) armáda má nyní systém, který může použít nezávisle na americkém systému GPS,” uvedl Andrew Dempster z australského střediska pro výzkum vesmíru.

„Nejzásadnější dopad je, že je ten systém nezávislý. Jde o systém, který je odolný a může být použit v případě konfliktu,” doplnil ho Christopher Newman, profesor kosmického práva z univerzity Northumbria v britském Newcastlu.

Navigace v mobilech bude daleko přesnější. Díky novým čipům

Hardware

Původně chtěla Čína vyslat poslední satelit do vesmíru již minulý týden, start byl ale odložen kvůli „technickým záležitostem”, píše se na oficiální stránce systému Pej-tou.

Peking začal na systému pracovat již na konci 90. let minulého století a první generace navigační sítě vznikla už v roce 2000. Tehdy systém pokrýval jen území Číny. Druhá verze byla dokončena v roce 2012 a pokryla oblast části Asie a Tichomoří. Nyní Čína doufá, že se všemi satelity Pej-tou brzy pokryje celou planetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám