Hlavní obsah

Chytrá náplast pomůže sportovcům i vojákům

Právo, Petr Svorník

Ohlídá, zda pijete dost vody. Zkouší ji američtí letci i hráči baseballu, v budoucnu by mohla odhalovat i poruchy jater nebo cystickou fibrózu. Řeč je o chytré náplasti, která je nejnovějším počinem na poli nositelné elektroniky.

Foto: archív tvůrců

Takto vypadá chytrá náplast.

Článek

„Pot je zajímavá tekutina. Neustále se v něm odehrávají chemické procesy,“ říká profesor John A. Rogers, autor chytré náplasti ze Severozápadní univerzity v Evanstonu v americkém státě Illinois. „Náplast nepotřebuje žádnou baterii nebo elektroniku,“ popisují stránky seeker.com.

Malými otvory se pot z vaší kůže dostane dovnitř náplasti, kde vtéká do několika miniaturních kanálků. V každém se dostává do kontaktu s jinou látkou, vzniká odlišná chemická reakce.

Můžeme měřit hladinu kreatininu, a na základě toho zjistit onemocnění ledvin.
profesor John A. Rogers

„Barva se mění podle toho, jakých hodnot v potu dosahuje hladina glukózy, laktátu, elektrolytů a pH,“ vysvětluje Rogers. Příklad: náplast červenou barvou ukáže, že ve vašem těle klesá množství elektrolytů, jako je draslík či sodík. To může u sportovců zhoršit výkon. Červená barva je signálem, abyste si dali například iontový nápoj, a tím vrátili hodnoty do normálu.

Jistě není náhoda, že do vývoje náplasti už se zapojila firma Gatorade, výrobce iontových drinků. Náplasti zkouší i profesionální baseballový tým Seattle Mariners a letci Spojených států amerických (U. S. Air Force). Zatím je náplast upozorňuje na dehydrataci, v budoucnu by však mohla z potu odhalovat i závažnější obtíže.

„Můžeme měřit hladinu kreatininu, a na základě toho zjistit onemocnění ledvin. Z množství chloridů zase můžeme odhalit cystickou fibrózu,“ popisuje Rogers. Náplast by tak mohla jednou sloužit nejen profesionálním sportovcům a letcům, ale i nemocným lidem. Těm by nahradila cestu k lékaři na vyšetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám