Hlavní obsah

Český rozhlas spustil digitální vysílání v dalších oblastech. Většina lidí jej ale zatím nenaladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český rozhlas rozšířil pokrytí digitálním signálem z dosavadních 25 procent na 40 procent populace. Ve čtvrtek spustil rozhlas s Českými Radiokomunikacemi digitální vysílání z vysílačů Brno-Hády, Ostrava-Hošťálkovice a Plzeň-Radeč. Jak je z řádků výše patrné, většina Čechů ale zatím stále nemůže digitální vysílání přijímat.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Digitální vysílání rozhlas zahájil v ostrém provozu před půl rokem ze Žižkovské věže. Multiplex bude stejně jako v Praze šířit celkem 14 rozhlasových stanic. Díky tomu bude možné okruhy Českého rozhlasu šířit s nižším datovým tokem, avšak při zachování vysoké zvukové kvality.

„Těší mě, že pokračujeme v rozšiřování digitální sítě. Jsme díky tomu schopni nabízet kvalitnější služby posluchačům a rozšiřovat naši programovou nabídku. Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace v České republice a tím, kdo rozvíjí moderní technologie rozhlasového vysílání," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V digitální síti jsou zastoupeny vedle celoplošných stanic Radiožurnál, Dvojka, Vltava a zpravodajsko-publicistického Českého rozhlasu Plus i regionální studia ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region (střední Čechy), ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň. K dispozici jsou i speciální stanice Radio Wave, Rádio Junior, D-dur nebo ČRo Jazz. Rozšiřování digitálního vysílání DAB+ do dalších míst a bude záležet na zájmu posluchačů o digitální rádio.

Kvalitnější posluchačský zážitek

Postupné nahrazení vysílání v pásmu FM digitálním vysíláním DAB má přinést kvalitnější posluchačský zážitek i rozšíření nabídky. Vedle audia nabídne i textové a obrazové informace. Snižuje náklady provozovatelů a zvyšuje kapacitu sítí, tedy možnost fungování více stanic.

Posluchači digitálního rozhlasu DAB si musí pořídit přijímače, které jsou schopné přijmout digitální rozhlasový signál, a to jak do domácností, tak i automobilů. Kdy bude v České republice původní analogové rozhlasové vysílání nahrazeno digitálním, zatím není jasné. Přesný termín totiž ještě nebyl stanoven.

„V České republice jsme s digitálním rozhlasovým vysíláním zatím de facto na počátku. V současné době probíhá testovací vysílání,“ uvedl již dříve na dotaz Novinek Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

Podle něj se s analogovým vysíláním v Česku počítá přinejmenším několik dalších let. „Stávající analogové FM licence mají platnost do roku 2025,“ uzavřel Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám