Hlavní obsah

Česko bude pokryto sítí pro internet věcí už příští rok

Společnost T-Mobile plánuje do konce příštího roku kompletně pokrýt Česko sítí Sigfox pro takzvaný internet věcí. Celkem plánuje vybudovat 350 základnových stanic, které budou schopny přijímat krátké zprávy od zařízení, jako jsou například různé chytré náramky, alarmy a další zařízení využitelná v domácnosti, dopravě nebo veřejné správě. Uvedl to generální ředitel T-Mobilu Milan Vašina. Pilotní provoz se čtyřmi přijímači společnost spustila koncem května.

Foto: Profimedia.cz

Internet věcí pomůže i s parkováním. Místa budou sama informovat, zda jsou obsazená. (Ilustrační foto)

Článek

Podle Vašiny je potenciál internetu věcí obrovský. Do roku 2020 vzroste podle jeho odhadu počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Některá už existují nyní. Jde například o chytré hodinky, náramky využívané zejména při sportu, jednoduché alarmy schopné odeslat výstražnou zprávu na dálku nebo o elektronické knihy jízd. K síti se ale do budoucna budou moci připojit i další zařízení, která budou plnit nejrůznější úkoly, dodal Vašina.

Možnosti nového využití takzvaného internetu věcí ukázal i pilotní provoz, během kterého společnost SimpleCell Networks, která v Česku zastupuje autora technologie Sigfox, testovala připojení železničních vozidel nebo čidla v parkovacích stáních. Ta by uměla na dálku informovat o tom, jestli jsou obsazená, či nikoliv a pomáhat tak lidem hledajícím parkovací místa v orientaci.

Kromě toho by ale uměla rozpoznat, jestli lidé na časově omezených parkovištích nestojí déle, než je povoleno, což může být využitelné například pro místní samosprávu, uvedl Jan John z SimpleCell Network.

Výhodou použité technologie je podle T-Mobilu proti současnému klasickému připojení výrazně delší výdrž baterie u použitých zařízení, protože ta komunikují prostřednictvím krátkých zpráv s malým objemem dat. Výdrž baterie se tím prodlouží z řádu týdnů až na několik let v případě, že zařízení budou posílat menší objem zpráv, například dvě denně.

Sítě Sigfox již fungují nebo se stavějí ve 12 evropských zemích, například ve Španělsku, Francii, Nizozemsku nebo Portugalsku. Její využití plánuje T-Mobile zpoplatnit roční taxou, která se bude lišit u konkrétních zařízení podle počtu odeslaných zpráv. Mělo by jít o sumy v řádu stokorun, doplnil ředitel pro inovace T-Mobile Milan Hába.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám