Hlavní obsah

Češi letos nakoupili kryptoměny za 2,3 miliardy korun

Rekordní kurz bitcoinu, ale také rostoucí hodnota dalších kryptoměn, láká prakticky od začátku letošního roku investory ke koupi. Zvýšený zájem je patrný přitom i v České republice, kde se jen během prvního kvartálu prodaly virtuální mince v celkové hodnotě téměř 2,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací společnosti Bitstock.com.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Meziročně jde v rámci Česka o trojnásobný nárůst. „Dá se říct, že na začátku roku Česko zachvátila bitcoinová horečka, což souviselo s prudkým nárůstem ceny až na dvojnásobek. Růst by mohl zřejmě pokračovat. Dalším důvodem je omezení jiných investičních příležitostí a snadný způsob nakupování bitcoinů,“ prohlásil ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Zdůraznil přitom, že na Slovensku byl objem obchodu s digitálním zlatem v porovnání s Českem zhruba třetinový a v lednu až březnu dosahoval přibližně 800 milionů Kč.

Bitcoin se vyhoupl k rekordní metě, jedna mince stojí 1,3 milionu korun

Internet a PC

V případě bitcoinu byl zatím nejvyšší kurz v polovině března, kdy se jedna mince obchodovala ve špičce za 61 556 dolarů, což odpovídá 1 342 470 Kč. V pátek po poledni byl kurz 58 471 dolarů (1 275 200 Kč).

Sluší se také připomenout, že teprve na přelomu loňského a letošního roku byla vůbec poprvé překonána hranice 30 000 dolarů (654 270 Kč). O rok dříve byl kurz dokonce jen 7000 dolarů (152 660 Kč).

Příchod velkých hráčů

„Po příchodu koronaviru se bitcoin osvědčil jako aktivum, které na krizi nereaguje přímo, jako cenné papíry nebo dluhopisy. Kvůli své rostoucí hodnotě bez ohledu na propad ekonomiky je mnohdy označován jako digitální zlato,“ konstatoval Stránský.

Zájmu o bitcoiny nahrává podle něj snadná možnost obchodování i příchod známých investorů, kteří zvyšují důvěryhodnost kryptoměn. V únoru se například automobilka Tesla stala velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila právě bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun).

V březnu pak zakladatel Elon Musk oznámil, že lidé v USA mohou za bitcoiny nakupovat jeho elektromobily.

Hodnota trhu kryptoměn poprvé přesáhla dva biliony dolarů

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám