Hlavní obsah

Cenový servis: Rekapitulace roku 2005

Novinky, Jiří Adámek

Jaké novinky se úspěšně zabydlely na trhu? S jakými komponentami jsme se naopak rozloučili? A kolik jsme na hardwaru mohli ušetřit? Na to vám odpoví poslední letošní Cenový servis.

Článek

Konec roku je tradičně pro všechny příležitostí k bilancování, shrnutím, zamyšlením, pohledům do minulosti, jednoduše chvílí, kdy se všechny podstatné události uplynulého roku soustředí do rychlého výcucu, jenž má plnit tu nevděčnou úlohu spravit zvídavé čtenáře o všech meznících, kterými nás IT byznys v roce 2005 oblažil.

Stalo se toho opravdu hodně - velký boom čekal na Socket 939 a nové 64bitové Athlony, o berli se naopak z trhu odbehlaly CRT monitory, zastaralé Durony, CD mechaniky či SDRAM paměti. MP3 přehrávače se staly fenoménem roku, set-top-boxy zase na svůj čas teprve čekají. Mobily šly na dračku celoročně, dočkali jsme se řady atraktivních i nezajímavých modelů, ale především - trh začaly konečně zaplavovat telefony určené pro třetí generaci mobilních sítí.

Leden ve znamení Athlon XP, prosinci vládl Athlon 64

Rok 2005 v Novinkových Cenových servisech zahájily strmým poklesem procesory Athlon XP. Ano, přesně ty, které se už momentálně neprodávají. Hi-endové procesory a zastaralé řešení Socket A se jednoduše ukázaly jako nefungující kombinace.

Naopak nebývalému nárůstu popularity se postupem času mohly těšit lowendové Semprony - AMD je přizpůsobilo novým trendům, vypustilo na trh jako řešení pro Socket 754, vybavilo lehce zavádějícím marketingovým označením 64 a na úspěch bylo zaděláno. Trošku macešsky si pak AMD samo uždíblo kousek Semprony vyzískaného trhu veleúspěšnými Athlony do Socketu 939.

Ukázalo se, že technologie poslední dobou už dopředu neuhánějí, ale spíš se neochotně loudají. Zatímco dříve se často ceny procesorů do roka a do dne změnily i o polovinu, tentokrát jsme se nijak závratných poklesů nedočkali. Jeden z nejklasičtějších zástupců lowendových Celeronů, ten s taktem 2,8GHz, například zlevnil o 22 procent, Semprony do Socketu A a Athlony XP, pokud se ještě dají někde sehnat, se prodávají za stejnou cenu jako před rokem.

Ani na jiných frontách jsme loni nebyli opařeni žádnými rapidními cenovými sesuvy - třeba Athlony do Socketu 939 jsou takovým prodejním trhákem, že cena většiny z nich ještě ani neklesla pod hranici, na jejíž úrovni vstupovaly na trh. A mimochodem, pokud jste loni s koupí procesoru váhali, rozhodnout jste se v ideálním případě měli na začátku listopadu - tehdy byly ceny úplně nejníž.

Cenové tanečky pamětí

Na paměti jsem v Cenových servisech nadával takřka permanentně počínaje létem a konče někdy v listopadu. A ejhle, jejich ceny se z dlouhodobého hlediska vyvíjely ze všech komponent nejslibněji. Ještě v lednu se 512MB modul od Kingmaxu prodával za bratru 2150 korun, o dva měsíce později klesl o 5 stovek, a s každým dalším týdnem o další stokorunu.

Tak razantní pád ale nemohl mít permanentního trvání a tak po několika měsíční přestávce pokračoval až právě od listopadu. Cena 512tkového modulu je v tuhle chvíli na 11 stovkách, což je zhruba o 18% méně než za kolik se prodával před necelými dvěma měsíci. Ani to ale není rekord - ten drží moduly gigové, u nichž se desetitýdenní čekání potenciálnímu kupci zhodnotilo třicetiprocentní slevou (v absolutních číslech - ušetřenou tisícovkou).

 Zajímavé je, že i výběhové SDRAM paměti, které patří k zasloužilým veteránům trhu, s cenou velmi razantně lomcují směrem dolů - že by se výrobci zbavovali naddimenzovaných zásob?

Nevydařené GeForce FX nahrazeny výkonnějšími Radeony

Hvězdami minulé zimy byly Radeony 9800, sem tam se nenápadně zpoza rohu přitočily předražené X800 a z druhé strany barikády jim zdatně sekundovaly GeForce s přídomkem FX. Na jaře na scénu přibyla GeForce 6 a ceny FX karet rázem zahájily úprk směrem dolů.

Do léta se nicméně alespoň stihla zabydlet, aby krátce nato mohla čelit tvrdému frontálnímu útoku - to když ATI uvedla Radeon X850. Ceny především starších grafických karet tehdy začaly klesat rychlým tempem, stejně bleskově pak na trh vstoupila i GeForce 7. Předchozí generace z rodiny nVidia na to zareagovala okamžitým cenovým poklesem, ATI neváhala a poslala týmž směrem i svou vlajkovou "dvojku", Radeon X800. Nůžky mezi X850 a GeForce 7 se přitom postupem času stále více rozevíraly. nVidia doslova usnula na vavřínech a v listopadu dostala od ATI přímý zásah, Radeon X1800 vyplul.

Kapacity pevných disků se zdvojnásobily

Není pravděpodobně nutné připomínat, že s rozvojem digitálního videozáznamu, DVD nosičů a dalších multimediálních libůstek začala být i potřeba po velkém skladovacím prostoru na disku stále akutnější. Výrobci pevných disků na nás a naše požadavky intenzivně mysleli a standardní kapacitní výbava počítače se tak meziročně zdvojnásobila.

Cena 200GB disku teď odpovídá ceně 120 gigového z počátku roku, 40GB a 80GB trpaslíci si z ceny odkrojili zhruba 20 procent. Nejde o nijak převratné číslo, je třeba si však uvědomit, že řada výrobců a prodejců nyní migruje na SATA řešení a tak tlak na snižování cen IDE disků silně ochabuje. Třešničkou na dortu mimochodem budiž dvojvrstvé DVD vypalovačky, jejich cena meziročně poklesla o rovných 40 procent, zatímco comba si odlehčily o 25 a DVD mechaniky o zhruba 20 procentních bodů.

Poslední Cenový servis tohoto roku máme za sebou. Všem čtenářům přejeme, aby příští rok, tentokrát s šestkou na konci, byl minimálně stejně úspěšný, jako tento.

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: Vánoce cenám hardwaru nepřejí

Ačkoli procesorům předvánoční doba nepřeje a vykazují spíš pozvolné zdražení, paměti atakují rekordní hranice. Cenový servis vám tentokrát poradí, jak ušetřit...

Cenový servis: Smršť novinek a slev

Ježíšek má poslední dva týdny, aby vybral na trhu hardware ty nejlepší dárky pod stromeček, a my pro něj máme nejen pár žhavých tipů, ale i informace o strmě...

Výběr článků

Načítám