Hlavní obsah

Cena bitcoinu po velkém pádu pomalu roste

Novinky, mif

Po dvou týdnech od největšího pádu bitcoinu za posledních pár let se začíná kurz pomalu vzpamatovávat. V posledních dnech hodnota povyskočila již o zhruba 3000 dolarů, tedy v přepočtu více než 76 tisíc korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Bitcoin začal dramaticky ztrácet ve chvíli, kdy se koronavirus začal masivně šířit napříč Evropou a zároveň také v USA. Na konci minulého týdne kurz klesl o rekordních 48 %.

Ještě předminulý týden ve středu večer se jedna virtuální mince obchodovala za 7955 dolarů (184 460 Kč), ve čtvrtek okolo poledne však hodnota začala dramaticky klesat. Už o den později byl ale kurz jen 5963 dolarů (138 305 Kč). Za pouhý den tak bitcoiny ztratily na své hodnotě bezmála dva tisíce dolarů (46 430 Kč).

Kyberměny vymazaly za jediný den 94 miliard dolarů tržní kapitalizace

Internet a PC

A další velký pád zažily bitcoiny v noci na předminulý pátek. V pátek ráno se tak jedna mince obchodovala za 3867 dolarů (90 530 Kč). Pak kurz povyskočil směrem vzhůru na 5560 dolarů, což odpovídá v přepočtu 129 860 Kč. To je však stále o desítky tisíc korun nižší hodnota než v polovině minulého týdne.

V současnosti se jedna virtuální mince obchoduje za 6805 dolarů, tedy v přepočtu 174 060 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám