Hlavní obsah

Bublina splaskla? Kurz bitcoinu se propadl o desítky tisíc korun

Novinky, ort

Ještě minulý týden atakovala virtuální měna bitcoin rekordní hodnoty, kurz nicméně během víkendu dramaticky poklesl. Případní střadatelé tak na jedné kybernetické minci prodělali za pouhých pár dní v přepočtu desítky tisíc korun.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Vývoj kurzu bitcoinu je v posledních měsících opravdu bouřlivý. Prakticky celý loňský rok kurz padal, bitcoiny se tak z rekordních 20 000 dolarů (450 000 Kč) postupně propadly až pod hranici 4000 dolarů (90 000 Kč). A na této sumě se držely i zkraje letošního roku.

Přestože loni většina analytiků nepředvídala této virtuální měně zářnou budoucnost, bitcoiny letos prakticky každý měsíc výrazně posilují. Zaznamenávají tisícové skoky směrem vzhůru – počítáno v dolarech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu na konci června

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Absolutního rekordu letošního roku dosáhla nejznámější kybernetická měna světa v polovině minulého týdne, kdy se jedna mince obchodovala za 13 880 dolarů (310 000 korun). Pak ale začal kurz dramaticky klesat.

V úterý ráno se tak hodnota pohybovala už na pouhých 9900 dolarech, tedy v přepočtu na 223 000 Kč. Kurz tak klesl bezmála o sto tisíc korun. Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám