Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje Google kvůli sběru dat

– Brusel

Evropská komise vyšetřuje, jakým způsobem a za jakým účelem americká internetová společnost Google shromažďuje údaje. Komise, která již americký podnik v minulosti několikrát pokutovala, to sdělila agentuře Reuters.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Komise rozeslala dotazníky v rámci předběžného vyšetřování praktik Googlu souvisejících se sběrem a využitím dat,“ napsala Evropská komise v e-mailové zprávě. Podle dokumentu, ke kterému získala přístup agentura Reuters, se Evropská komise soustředí mimo jiné na údaje související s lokálními vyhledávacími službami, internetovou reklamou či webovými prohlížeči.

Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově, rozhodl soud EU

Internet a PC

Regulátoři v Evropě i Spojených státech v poslední době zkoumají, jakým způsobem velké technologické společnosti získané údaje využívají a zpeněžují. Google tvrdí, že získaná data využívá ke zlepšení svých služeb a že uživatelé mohou své údaje spravovat a mazat.

Google, který je nejpoužívanějším internetovým vyhledávačem na světě, dostal v posledních letech od Evropské komise za porušování pravidel hospodářské soutěže již tři pokuty v celkové hodnotě 8,25 miliardy eur (zhruba 211 miliard Kč). Komise podnik pokutovala například za zneužívání dominantní pozice operačního systému Android.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám