Hlavní obsah

Bonding zvýší rychlost internetu přes pevnou linku na dvojnásobek

Novinky, bri

Výrazné navýšení rychlosti připojení nabídne od prosince svým zákazníkům od tohoto týdne společnost O2. Do své sítě totiž nasadila technologii bonding, díky které lze na stávajících telefonních přípojkách dosahovat až na dvojnásobné hodnoty připojení. Informovali o tom zástupci operátora.

Foto: archív operátora

Takto vypadá Terminátor, který je pro chod bondingu nezbytný.

Článek

Se svou sítí telefonních přípojek je O2 největším poskytovatelem internetu v Česku. Rychlejší internetové přípojky tak bude moci využít naprostá většina tuzemských domácností. Zhruba 1,5 milionu domácností bude moci využívat rychlost až 100 Mb/s, dvě pětiny rodin pak dokonce až 250 Mb/s.

A to vše právě díky bondingu. „Jde o technické řešení, které je dostupné pro více než milion českých domácností. Novým zákazníkům díky němu nabídneme ještě vyšší rychlosti, stávajícím zákazníkům, kteří mají bonding dostupný, pak můžeme zrychlit jejich připojení na dvojnásobek,“ prohlásil Martin Čejka, ředitel fixních služeb v O2.

Foto: archív operátora

Schéma zapojení sítě prostřednictvím bondingu.

V domácnostech bude Terminátor

Princip fungování bondingu je podle něj jednoduchý. „Na adresu, kde bude zákazník využívat pevný internet od O2, přivede operátor dva páry metalických drátů namísto jednoho, čímž se výsledná rychlost dvojnásobí,“ přiblížil technickou stránku věci.

„Aby bylo možné rychlost internetu z prvního páru sečíst s rychlostí internetu z druhého páru vedení, a tím pádem doručit dvojnásobnou rychlost, je nutné tyto dvě rychlosti sloučit. To zajistí zařízení zvané Terminátor, které v domácnosti vždy instaluje technik. Zákazníci jej získají zdarma,“ podotkl Čejka.

Zda mohou lidé využívat novou rychlost připojení prostřednictvím bondingu, je možné ověřit přímo na stránkách O2.

Internet přes pevnou linku nabízí v tuzemsku například také T-Mobile a Vodafone. Vzhledem k tomu, že tito operátoři stejně jako O2 využívá sítě CETINu, lze předpokládat, že v dohledné době bonding nabídnou svým zákazníkům také.

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám