Hlavní obsah

BMW se bojí Windows, chce používat Linux

Automobilka BMW by měla začít do svých nových vozů instalovat linuxové distribuce. O operačním systému Windows automobilový magnát nepřemýšlí kvůli tomu, že se bojí nedostatku programů, které by byly k dispozici zadarmo. U Linuxu se podle vedení BMW zákazníci podobného problému obávat nemusejí.

Článek

Vedení BMW rozhodlo o tom, že ve svých vozidlech chtějí operační systém, do kterého bude možné nainstalovat programy s otevřeným kódem. To jsou takové, které je možné volně používat, a také upravovat.

BMW požádala o spolupráci i další výrobce. Jsou mezi nimi Ford, Honda, Chrysler a General Motors. Známe už stanovisko Hondy, která se Linuxu nebrání.

Pokud by se automobilky přece jenom rozhodly instalovat do vozů Windows, chtějí od Microsoftu jasné stanovisko, kdo bude za bezplatné programy zodpovědný.

Zdarma dostupné programy vytvoří podle odhadů odborníků početnou komunitu nadšenců, kteří se budou starat o vývoj a případné chyby častěji, než je tomu u placených verzí. Programy zdarma však nemusí mít stanoveny jasné bezpečnostní záruky, což se může v autech vymstít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám