Hlavní obsah

Blíží se vrchol bubliny? Bitcoin dál raketově roste

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin dál pokračuje v raketovém růstu, jen za poslední měsíc posílila nejznámější kyberměna na světě o několik tisíc dolarů. Ve středu pak byl překonán rekord z konce roku 2017, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za více než 18 000 dolarů, tedy v přepočtu více než 400 tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Článek

Aktuální kurz 18 204 dolarů (404 590 Kč) tedy nepředstavuje rekord pouze pro letošní rok, ale i pro dva minulé. Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Ještě zkraje letošního roku se však nejznámější kyberměna obchodovala za poloviční částky, za 6935 dolarů (157 560 Kč). Navzdory velmi vysokým výkyvům měl ale kurz prakticky během celého letošního roku stoupající tendenci.

Bitcoin pokořil letošní rekord. A dál roste

Internet a PC

Připomeňme, že ještě vyšší hodnotu měly bitcoiny na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 458 600 Kč. Pak ale přišel prudký pád.

Toho si všímá také server CNBC, který označuje zmiňovaný vzestup a pád za bublinu připomínající nechvalně známou tulipánovou krizi z poloviny 17. století.

Zda po strmém růstu přijde skutečně pád a zda se bitcoiny již dostaly na své maximum, však nedokáže v současnosti nikdo s naprostou jistotou říct. Navíc mnohatisícové výkyvy v kurzu i během jediného dne nejsou nijak výjimečné.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám