Hlavní obsah

Bitcoiny zklamaly, kurz se drží stále na nízkých hodnotách

Novinky, mif

Bitcoiny byly často označovány za měnu, která má být odolná proti nejrůznějším krizím a vývojům trhu. Situace okolo koronaviru, která poslala světovou ekonomiku do recese, však srazila dramaticky i hodnotu nejznámějších virtuálních mincí. A nic nenasvědčuje tomu, že by se kurz v dohledné době nějak dramaticky navýšil.

Článek

Bitcoin začal dramaticky ztrácet ve chvíli, kdy se koronavirus začal masivně šířit napříč Evropou a zároveň také v USA. Na konci minulého týdne kurz klesl o rekordních 48 %.

Ještě minulý týden ve středu večer se jedna virtuální mince obchodovala za 7955 dolarů (184 460 Kč), ve čtvrtek okolo poledne však hodnota začala dramaticky klesat. Už o den později byl ale kurz jen 5963 dolarů (138 305 Kč). Za pouhý den tak bitcoiny ztratily na své hodnotě bezmála dva tisíce dolarů (46 430 Kč).

Bitcoin se propadl na nejnižší hodnotu za rok

Internet a PC

A další velký pád zažily bitcoiny v noci na pátek. V pátek ráno se tak jedna mince obchodovala za 3867 dolarů (90 530 Kč). Pak kurz povyskočil směrem vzhůru na 5560 dolarů, což odpovídá v přepočtu 129 860 Kč. To je však stále o desítky tisíc korun nižší hodnota než v polovině minulého týdne.

V současnosti se jedna virtuální mince obchoduje za 5084 dolarů, tedy v přepočtu 125 270 Kč.

Nejsou to přitom pouze bitcoiny, kurzy dramaticky klesaly také u dalších kybernetických měn, a to v průměru o 25 až 45 %. Týkalo se to virtuálních mincí ethereum, bitcoin cash, litecoin, monero, zcash a dalších. V celkovém měřítku tak za pouhých 24 hodin vymazaly kyberměny 94 miliard dolarů tržní kapitalizace, tedy zhruba 2,3 bilionu korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám