Hlavní obsah

Bitcoin zažil velký pád

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetická měna bitcoin se o víkendu vyšplhala na nejvyšší hodnotu za několik posledních měsíců, kdy se kurz vyhoupl přes pomyslnou hranici 10 tisíc dolarů (254 500 Kč). Zkraje tohoto týdne však následoval pád, kdy nejznámější virtuální mince ztratily více než 15 % ze své hodnoty. Kurz však zase postupně stoupá. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Letošní rok je pro bitcoin jako na houpačce, kurz poletuje o tisíce dolarů směrem nahoru i dolů. Kurz pozvolna stoupal až nad 10 360 dolarů (263 700 Kč) na přelomu února a března, aby během pár týdnů spadl na historické minimum – v polovině dubna se kurz propadl až na 3867 dolarů (98 430 Kč).

V uplynulých týdnech ale hodnota opět citelně rostla, až minulý víkend ve špičce činila 10 364 dolarů (263 800 Kč). V pondělí však přišel velký pád, kdy se kurz propadl až na 8293 dolarů (211 010 Kč). Za méně než 24 hodin tak nejznámější kyberměna na světě odepsala více než 50 tisíc korun.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Během týdne však hodnota začala opět pozvolna stoupat. Ve čtvrtek tak případní zájemci zaplatili za jednu virtuální minci již 9456 dolarů, což odpovídá v přepočtu 240 695 Kč.

Sluší se připomenout, že ještě vyšší hodnotu měly bitcoiny na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 509 090 Kč. Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Senior chtěl zhodnotit úspory. Internetový podvodník z něj vytáhl čtvrt milionu

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin si letos vedl lépe než americké akcie

V minulých týdnech zažil bitcoin jeden z nejhorších pádů za poslední rok. Přesto si v prvních třech měsících letošního roku vedla nejznámější kyberměna na...

Výběr článků

Načítám