Hlavní obsah

Bitcoin vyšplhal na letošní rekord, pak ale začal opět padat

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje tohoto týdne se podařilo bitcoinu překonat pomyslnou hranici 12 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 264 220 Kč. V letošním roce se tak stalo poprvé, jde tedy o absolutní rekord. Krátce poté však kurz zase spadl pod zmiňovanou hranici. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Hranici 12 tisíc dolarů atakovala nejznámější kyberměna na světě již na začátku srpna, tehdy se jedna virtuální mince obchodovala za 11 908 dolarů (261 950 Kč).

Prolomit letošní maximum se však podařilo bitcoinům až zkraje tohoto týdne. V pondělí se totiž kurz vyšplhal až na 12 399 dolarů (272 750 Kč), pod 12tisícovou hranici hodnota klesla ale už druhý den, v úterý odpoledne. Aktuálně se bitcoiny obchodují za 11 712 dolarů, což odpovídá 257 510 Kč.

Češi letos koupili kryptoměny za téměř dvě miliardy

Internet a PC

Sluší se připomenout, že ještě vyšší hodnotu měly bitcoiny na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 439 790 Kč. Naopak letos se kurz v polovině dubna propadl na historické minimum – až na 3867 dolarů (85 030 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin si letos vedl lépe než americké akcie

V minulých týdnech zažil bitcoin jeden z nejhorších pádů za poslední rok. Přesto si v prvních třech měsících letošního roku vedla nejznámější kyberměna na...

Výběr článků

Načítám