Hlavní obsah

Bitcoin se má změnit. Už letos

Novinky, rim

Po čtyřech letech se má bitcoin dočkat dalšího velkého upgradu. Na chystaných změnách se dohodli těžaři z celého světa, kteří tak chtějí umožnit nejznámější kryptoměně na světě lépe konkurovat kryptoměnové dvojce ethereu. Upozornil na to zpravodajský server CNBC s tím, že změny by měly platit od letošního listopadu.

Článek

Naposledy se bitcoin dočkal upgradu v roce 2017. Tehdy se o něm mluvilo jako o „poslední občanské válce“, připomněl server CNBC. A to kvůli tomu, že v bitcoinové komunitě panovaly ohledně zavedení změn značné spory.

V rámci chystaných změn ale napříč komunitou panuje shoda, a tak byly během uplynulého víkendu prakticky jednomyslně schváleny. Změny se mají týkat technologie Taproot, která by měla uživatelům zajistit větší anonymitu a zároveň by měla zvýšit efektivitu jednotlivých transakcí.

Zavedením této technologie se také otevře potenciál chytrých kontraktů, které eliminují prostředníky i z těch nejsložitějších transakcí. To doposud byla hlavní přednost druhé nejznámější kryptoměny – etherea.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu.

Měsíce testování

Změny by měly být zavedeny až v listopadu, přestože schváleny byly již nyní. V následujících měsících totiž bude probíhat detailní testování, aby se minimalizovalo riziko problémů při samotném upgradu.

Bitcoin je nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem.

Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140. Většina mincí bude nicméně vytěžena pravděpodobně do konce této dekády. Bitcoin je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, ničit, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci.

Těžaři dolují mince a ověřují transakce

Klíčoví jsou ve světě bitcoinu – a pochopitelně také dalších kryptoměn – právě těžaři, kteří jsou také označováni jako mineři. Ti totiž využívají své extrémně výkonné počítačové systémy k tomu, aby získávali další bitcoiny do oběhu. Těžaři ale zároveň také ověřují zadané transakce, za což získávají odměny.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

V pondělí bitcoin citelně posiloval. Zatímco v neděli byl kurz pouze 35 009 dolarů (733 460 Kč), v pondělí po poledni to už bylo 39 794 dolarů (833 700 Kč). Tento vývoj kopírovalo také ethereum, když z nedělních 2328 dolarů (48 860 Kč) posílilo až na 2482 dolarů (52 090 Kč).

Za růstem kurzu je patrně oznámení amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska, že jeho automobilka Tesla bude opět přijímat platby v bitcoinech. Ale až ve chvíli, kdy bude k těžbě využíváno alespoň 50 % energie z obnovitelných zdrojů.

Tesla bude opět přijímat bitcoiny. Musk má ale podmínku

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin opět citelně oslabil

Zatímco ještě v minulém týdnu to vypadalo, že by se hodnota bitcoinu mohla vrátit nad hranici 40 000 dolarů, tento týden neodstartovala nejznámější kryptoměna...

Výběr článků

Načítám