Hlavní obsah

Bitcoin pokořil nový rekord. Jedna mince se obchodovala za 61 500 dolarů

Nový rekord si připsal bitcoin během tohoto víkendu, když se jedna virtuální mince obchodovala v neděli ve špičce za 61 556 dolarů (1 348 440 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz. Je to vůbec poprvé, co byla pokořena šedesátitisícová hranice.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jen od začátku letošního roku se tak hodnota nejznámější kryptoměny na světě více než zdvojnásobila. Teprve zkraje ledna totiž kurz překonal pomyslnou hranici 30 000 dolarů (657 180 Kč). O rok dříve byl kurz dokonce jen 7000 dolarů (153 340 Kč).

Kurzy bitcoinu a dalších kryptoměn tak dramaticky rostou především kvůli stále se zvyšujícímu zájmu ze strany investorů, což platí i pro Čechy. Ti podle údajů Bitstock.com nakoupili jen v lednu virtuální mince za půl miliardy korun.

Bitcoin se vyhoupl nad 50 000 dolarů. A stále roste

Internet a PC

Velkým hráčem na trhu s kryptoměnami se stala v letošním roce automobilka Tesla, když nakoupila právě tuto kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Podle agentury Bloomberg to nasvědčuje tomu, že by bitcoin mohla Tesla začít přijímat jako platební prostředek. To růst cen ještě více urychlilo.

Sluší se nicméně zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Rostoucí kurzy Čechy lákaly, do kryptoměn investovali v lednu půl miliardy

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám