Hlavní obsah

Bitcoin atakuje hranici 20 tisíc dolarů

Novinky, Miloslav Fišer

Růst hodnoty bitoinu před Vánocemi stále pokračuje. V pondělí večer se dokonce vyšplhal na letošní maximum, když se přiblížil pomyslné hranici 20 000 dolarů (437 800 Kč). Přitom ještě zkraje letošního roku se jedna virtuální mince obchodovala za 6935 dolarů (157 560 Kč), upozornil server CoinDesk, který hodnoty kybernetických měn analyzuje.

Článek

V absolutní špičce byl kurz v pondělí 19 829 dolarů (433 640 Kč). V úterý byl sice o něco nižší – jedna mince se dopoledne obchodovala za 19 516 dolarů (427 070 Kč), stále jde však o jednu z nejvyšších hodnot v letošním roce.

Navzdory velmi vysokým výkyvům měl ale kurz prakticky během celého letošního roku stoupající tendenci. Je třeba ale zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Blíží se vrchol bubliny?

Historicky pokořil kurz pomyslnou hranici 20 000 dolarů (437 800 Kč) na přelomu let 2017 a 2018, pak ale přišel prudký pád až na méně než 4000 dolarů (87 550 Kč). Právě na to poukazuje server CNBC, který označuje zmiňovaný vzestup a pád za bublinu připomínající nechvalně známou tulipánovou krizi z poloviny 17. století.

Zda po strmém růstu přijde skutečně pád a zda se bitcoiny již dostaly na své maximum, však nedokáže v současnosti nikdo s naprostou jistotou říct. Navíc mnohatisícové výkyvy v kurzu i během jediného dne nejsou nijak výjimečné.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám