Hlavní obsah

Bill Gates: cenzurovat internet nemá smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní snahy cenzurovat obsah internetu nemají význam, protože lidé mohou k šíření nežádoucích informací použít e-mailu nebo dalších prostředků, uvedl Bill Gates v polovině týdne na konferenci v Lisabonu.

Článek

"Schopnost zadržovat informace už nikdy více nebude existovat," doplnil Gates.

"Můžete se snažit kontrolovat některý nejčtěnější web a říci, že to či ono by tam nemělo být, avšak pokud chce populace něco vědět, pak to vždy vyplave ven," dodal.

Microsoft se však chová v určitém rozporu s těmito slovy - již delší dobu jej totiž napadají ochránci lidských práv a viní firmu z jejich nedodržování. Není tomu totiž tak dávno, co Microsoft na požadavek Pekingu vymazal blog čínského novináře. [celá zpráva]

Podobných činů se dopustily také velké světové vyhledávače v čele s Google a Yahoo, které souhlasily se žádostí čínských úřadů a omezují svobodu slova na tamním innternetu.

V Číně, jejíž internetový trh se pokládá za jeden z nejrychleji rostoucích, také Google počátkem ledna souhlasil s cenzurováním výsledků vlastního vyhledávače.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft smazal stránky čínského novináře

Softwarový gigant Microsoft vyhověl stížnosti Číny a smazal internetový deníček čínského novináře. Ten se nacházel na serveru MSN Spaces. Firma tak učinila...

Výběr článků

Načítám