Hlavní obsah

Barevný elektronický papír má nahradit noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevný elektronický papír výrobce Fujitsu, který si klade za cíl nahradit klasické noviny, bude na trhu do 18 měsíců. Závěrem minulého týdne to potvrdili zástupci firmy na konferenci v australském Melbourne.

Článek

Budoucí noviny už nebudou díky elektronickému papíru fádní a nehybné jako dnes. Objeví se v nich například pohyblivé obrázky, dodali zástupci Fujitsu.

Fujitsu již má několik prototypů, které v současnosti procházejí sadou testů. Jejich komerční nasazení je naplánováno na rok 2007.

Elektronický papír přijde v "různých formách", od rozměrů A4 po rozměrné tabule vhodné k umístění na zeď. A časem se jeho cena výrazně sníží, takže "prakticky nahradí každou formu dnešního klasického papíru," doufá Fujitsu.

Spotřeba takovýchto displejů je velice malá - i po vypnutí si totiž "pamatují" posledně nahraný obraz či text. "E-papír konečně zobrazuje živé barvy. Je energeticky velice úsporný a snímek nebo text z něj nezmizí, ani když jej ohnete," rozplýval se odborník Tomohisa Shingay z laboratoří Fujitsu.

Elektronické noviny budou interaktivní, s obsahem měnícím se podle lokality, v níž se čtenář zrovna nachází, s přesně cílenou reklamou a aktuálními informace. Stanou se tak jakýmsi displejem, kam se bezdrátově nahrají právě dostupné informace.

Data do něj dodají inteligentní bezdrátové sítě, mobilní telefony, ale také například chytré nákupní vozíky v supermarketu, které tak zákazníka navedou k žádanému zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Intel: Investujeme do elektronického "papíru"

Společnost Intel vynaložila v poslední době nemalé prostředky do vývoje technologie E-Ink. Ta byla dříve licencována firmou Philips, která ji použila k tvorbě...

Hodinky s technologií elektronického papíru

Společnosti Seiko Watch a Seiko Epson oznámily uvedení náramkových hodinek, které jako zobrazovací jednotku užívají elektronického papíru. "Zaměřili jsme...

Výběr článků

Načítám