Hlavní obsah

ATI hlásí: brzy uvedeme více AGP karet

Novinky, Ondřej Grym

Nabídka kanadské společnosti ATI momentálně uceleně pokrývá trh PCI Express grafických karet - v segmentu AGP 8x výrobků však za celý loňský rok uvedla pouze jedno jediné jádro schopné provozu na tomto rozhraní.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.12.2017 Masarykovo náměstí. Vánoční Ostrava.

Článek

Čip, který umožní grafickému jádru vybavenému PCI Express rozhraním provoz na AGP slotu, je prozatím označen jako "Rialto". Jeho výrobu plánovala ATI u jednoho ze svých partnerů spustit již v posledním čtvrtletí roku 2004, bohužel se tomu tak nestalo a dnes stále není jasné, kdy se tento můstek stane reálně dostupným.

Výrobci jsou PCIe nadšeni

Zatímco výrobci počítačů jsou příchodem PCI Express slotu nadšeni, protože jim umožňuje navyšovat tržby prodejem celkově nových počítačů, je tomu u konečných uživatelů jinak, protože ti neustále čekají na možnost upgradu grafické karty ve své postarší základní desce vybavené pouze AGP slotem.

Pro výrobce grafických čipů toto znamená mít ve svém portfoliu nabídku dvou produktových řad, což je ekonomicky velmi neefektivní. S levným a účinným řešením přišla minulý rok nVIDIA, když uvedla speciální čip v ceně 10 dolarů, který byl schopen signály z PCI Expressní grafiky přeložit AGP slotu a umožnit tak použití ryze PCIe jader i ve starším AGP. 

Hlasujte v anketě pod článkem:
Zvažujete nákup nového PC vybaveného PCI Express slotem?

Ekonomicky neúnosná situace

I když se ATI v minulosti snažila o tzv. nativní grafické karty - tedy o jádra schopné pracovat buď na AGP nebo na PCIe slotu bez překlenovacích čipů, ukazuje se, že tato situace není a ani nebude ekonomicky únosná. ATI se tak pravděpodobně vydá podobnou stezkou jako konkurence a signály z PCIe do AGP přeloží pomocí můstku Rialto.

AGP slot by měl v příštích několika týdnech dostat nové osvěžení v podobě variací jader RADEON X300, RADEON X700, RADEON X850 (který je hráčskou veřejností nadšeně očekáván) - kdy přesně však bude záležet na počtu a dostupnosti "Rialto" PCIe->AGP konvertorů.         

Anketa

Zvažujete nákup nového PC vybaveného PCI Express slotem?
Ano
24,8 %
Ne, AGP mi stačí
69,8 %
PC s PCIe slotem vlastním
5,4 %
Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Rozdíly mezi AGP a PCIe slotem

  • AGP rozhraní (Akcelerated Graphic Port) je sběrnicí nutnou pro provoz výkoných grafických karet, které mohou těžit z jeho vysoké přenosové rychlosti. Dnes přestává být výrobci základních desek podporován a na jeho místo rychle nastupuje slot PCI Express.
  • PCI Express (PCIe) slot se od AGP liší jednak svými rozměry (AGP grafiku do PCIe nevložíte) a také způsobem fungování, kdy na základní desce, která dříve mohla nést pouze jeden jediný AGP port a spolu s ním jedinou grafickou kartu starající se o výpočet 3D scény (tj. většinou her), je nyní možno osadit několikero PCIe slotů a tím pádem i vícero grafických karet, jež výkon počítače posunují mnohem výše než bylo v případě AGP možné.
  • Výhody PCI Express rozhraní spočívají v jeho ještě vyšších přenosových rychlostech vztaženo k AGP a v možnosti univerzálnosti použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám