Hlavní obsah

Apple v Evropě spustilo prodej hudby přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Společnost Apple Computer dnes spustila provoz internetového hudebního obchodu iTunes v Británii, Francii a Německu. Po velkém úspěchu v USA si nyní mohou přes internet kupovat hudbu i Evropané.

Foto: Josef Zajíc

Slavnostní otevření Městského stadionu v Ostravě - Vítkovicích.

Článek

Apple musel příchod do Evropy odsunout kvůli byrokracii při uzavírání licenčních dohod. Poplatky v Británii mají činit 79 pencí za píseň, tedy asi 38 korun, a v Německu a Francii 99 centů za skladbu, tedy přibližně 31 korun. Konkurenční firmy jako OD2 a Napster nabízejí možnost stáhnout si píseň v ceně od 79 pencí do 1,09 libry. Řada uživatelů však stále dává přednost ilegálnímu stahování hudby prostřednictvím výměnných sítí (jako je např. Kazza).

Do října i v dalších evropských zemích

Generální ředitel Apple Computer Steve Jobs při zahájení provozu v Londýně oznámil, že do října chce firma spustit provoz iTunes v dalších evropských zemích. Britové, Francouzi a Němci si nyní mohou stáhnout až 700 tisíc písní.

Konkurence však nespí

Lídrem na evropském trhu je nyní soukromá společnost OD2, jejímž prostřednictvím si uživatelé loni stáhli tři milióny písní. iTunes však loni prodala až 70 miliónů písní. Firma OD2 ve snaze zmírnit dopad vstupu iTunes na trh a udržet si pozici v pondělí oznámila, že uživatelé budou moci v příštích dvou týdnech stahovat písně za poloviční cenu.

Na konci května vstoupila na britský trh také společnost Napster. Do konce tohoto měsíce chce spustit provoz svého obchodu Connect v Británii, Německu a Francii také japonská firma Sony, která nyní v USA a Kanadě ve spolupráci s McDonalds nabízí stažení jedné písničky při koupi Big Macu zdarma.

Písně stažené z iTunes je možné přehrát na počítači či na multimediálním přehrávači firmy Apple nazvaném iPod. Podle agentury Reuters je nelze poslouchat na jiných přenosných přehrávačích hudby.

Reklama

Související témata:

Související články

Sony bude prodávat hudbu přes internet

Japonská společnost Sony, která se před 25 lety stala se svým walkmanem průkopníkem v oblasti přenosných přehrávačů hudby, se rozhodla vstoupit na nabitý...

Výběr článků

Načítám