Hlavní obsah

Apple představil Tiger, novou verzi operačního systému Mac OS X

SAN FRANCISCO

Americká počítačová společnost Apple Computer představila novou verzi počítačového operačního systému Mac OS X pod pracovním názvem Tiger.

Foto: archiv Bulk

Bulk v listopadu 2015 předskakoval zpěvačce Hindi Zahra.

Článek

Hlavní předností bude schopnost velmi rychlého vyhledávání souborů, která dá nové podobě platformy pro počítače Macintosh náskok před nadcházející verzí konkurenčního systému Windows firmy Microsoft, uvedli zástupci Apple.

Operační systémy řídí činnost osobních počítačů. Microsoft má na tomto poli dominantní postavení, protože Windows jsou na zhruba 90 procentech osobních počítačů světa. Zbytek připadá především na systémy pro počítače firmy Apple a volně sdílený systém Linux.

Vyhledávací technologie Spotlight umožní uživatelům systému Mac rychle najít na počítači Macintosh jakýkoliv soubor, dokument nebo informaci, vytvořenou jakoukoliv aplikací v tomto systému. Zjednodušené vyhledávání je hlavním cílem i nové verze Windows, o níž se mluví pod pracovním jménem Longhorn.

"To, co udělal (Apple) s vyhledáváním, je klíčový prvek Longhornu," řekl agentuře Reuters analytik Tim Bajarin z firmy Creative Strategies. Longhorn však má přijít na trh až v roce 2006, zatímco Tiger bude k dispozici zákazníkům o rok dříve, v první polovině příštího roku.

Apple naposledy aktualizoval Mac OS X v říjnu 2003 verzí 10.3, označenou jako Panther. S Tigerem bude mít Apple na světě pět hlavních verzí Mac OS X od premiéry tohoto systému v březnu 2001.

"Myslíme si, že před Longhornem jsme celé roky," řekl na výroční konferenci vývojových pracovníků v odvětví sofwaru šéf firmy Steve Jobs. "Jiní o tom mluví a my to děláme," dodal. Apple se snaží představením nové platformy povzbudit vývojáře k produkci aplikací pro ni.

Microsoft dal na trh poslední verzi Windows pod označením Windows XP v říjnu 2001. Apple se nyní zaměřuje hlavně na hudbu a velké úspěchy slaví svým hudebním přehrávačem iPod a internetovým hudebním obchodem iTunes.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám