Hlavní obsah

Analytici: Pokuta Microsoftu neublíží, následky ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rekordní pokuta 1,52 miliardy dolarů (asi 32,8 miliardy Kč), kterou před pár dny federální soud v USA vyměřil společnosti Microsoft, samotné firmě příliš neublíží. Horší to ale podle analytiků bude s dopady tohoto rozhodnutí, jež se zřejmě dotkne i dalších firem v odvětví. Reálně totiž vypadá možnost, že o nároky k patentům se začnou hlásit i další firmy, uvedli experti.

Článek

Částku 1,52 miliardy dolarů by měl Microsoft zaplatit nadnárodní technologické společnosti Alcatel-Lucent. S ní vede několik sporů, převážně o patenty k nejrůznějším technologiím. Tentokrát šlo o patent k technologii přehrávání souborů MP3, již Microsoft používá v přehrávači Media Player. Analytici varují, že podobný osud může potkat i firmy Hewlett-Packard, Cisco Systems a mnoho dalších.

"Pokud Lucent opravdu vlastní základní patent k MP3, což nejsme schopni kvalifikovaně posoudit, pak by mohl jít i po společnosti Apple, jejíž iPod umí přehrávat soubory MP3," uvedl analytický tým americké investiční banky Merrill Lynch. Lucent se nedávno spojil s francouzským Alcatelem a nyní už vystupují jako jeden subjekt pod názvem Alcatel-Lucent.

Alcatel nechce spekulovat o dalších žalobách

Mluvčí Alcatelu v pátek řekl, že zatím nemá smysl spekulovat, kolik žalob se může v souvislosti s verdiktem amerického soudu objevit. Podnik v tuto chvíli prý žádnou podobnou žalobu nepřipravuje. Analytik londýnské odnože japonské banky Nomura Richard Windsor ale řekl, že verdikt soudu by Alcatelu mohl potenciálně zajistit značné výnosy.

Investoři mají na věc zřejmě stejný názor. Zpráva o verdiktu soudu byla zveřejněna ve čtvrtek těsně před koncem obchodování na amerických burzách. Akcie Microsoftu v první reakci nepatrně klesly, ale ještě do konce seance stačily mírně zpevnit. Zcela jinak si ale vedly v pátek, kdy už investoři měli promyšlené i možné dopady verdiktu. Akcie Microsoftu prudce klesly, a přispěly tak k poklesu celé burzy v New Yorku.

Verdikt je ostudný, uvedl Microsoft

Microsoft označil verdikt poroty za ostudný a téměř jistě se proti němu odvolá, zatím ale nedosáhne ničeho jiného, než že oddálí povinnost platit. Pokud odvolací soud verdikt potvrdí, stejný osud zřejmě potká další firmy, které vyrábějí zařízení k přehrávání hudebních souborů na bázi MP3. Celkem by mohlo jít až o stovky firem z celého světa.

Přitom dopady pokuty na finanční stabilitu podniku jsou zanedbatelné. Na konci loňského roku měl Microsoft podle účetních výkazů volnou hotovost 8,9 miliardy dolarů, dalších více než 22 miliard dolarů měl v krátkodobých investicích, které je zpravidla možné do měsíce přeměnit na hotovost. Soud tedy svým verdiktem Microsoftu z finančního hlediska neublíží. Otázkou je, zda Microsoft později nepocítí dopady v podobě poklesu tržeb.

Spor zaměstnává právníky od roku 2003

Spor se táhne od roku 2003, kdy na Microsoft a další firmy, které využívají operační systém Windows, podala žalobu společnost Lucent. Žaloba se týkala i firem jako je Dell nebo Gateway, které na své počítače Windows instalují. Microsoftu při obhajobě nepomohlo ani to, že technologii MP3 využívá na základě řádné licence. Tu koupil za zhruba 16 milionů dolarů od německého institutu Fraunhofer.

Experti upozorňují, že pokuta Microsoftu by mohla urychlit změnu patentového zákona v USA. Pokuta je totiž zdaleka největší, kterou soud v souvislosti s patentovým sporem kdy vyměřil. Výrobci počítačů i programů si už dlouho stěžují, že držitelé patentů mají až příliš velkou moc, takže na místě je změna zákona. S návrhem souhlasí většina kongresmanů, a dokonce i nejvyšší soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám