Hlavní obsah

Američtí demokraté chtějí obnovit zásadu síťové neutrality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí demokraté se rozhodli předložit v Kongresu návrh na obnovení takzvané síťové neutrality, principu volného fungování internetu bez vnějších zásahů. Zásadu v roce 2015 prosadil kabinet tehdejšího prezidenta Baracka Obamy, vláda Donalda Trumpa ale tato pravidla koncem roku 2017 zrušila.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Zásadu v roce 2015 prosadil kabinet tehdejšího prezidenta Baracka Obamy, vláda Donalda Trumpa ale tato pravidla koncem roku 2017 zrušila.

Článek

Přelomové rozhodnutí z roku 2015 zajišťovalo rovnocenný přístup k obsahu na internetu bez zásahu firem, které přístup zprostředkují. Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví bylo dosud jen pod velmi malým úředním dohledem. Evropa na sklonku roku 2015 přijala pravidla, která mají síťovou neutralitu chránit.

Americká Federální komise pro spoje (FCC), ovládaná republikány, předloni v prosinci navzdory protestům pravidla síťové neutrality zrušila, rozhodnutí oficiálně vstoupilo v platnost loni v červnu. Krok byl vítězstvím pro kabelové firmy a mobilní operátory, kterým umožňuje určovat, k jakému obsahu se uživatelé dostanou. Poskytovatelé internetu navíc mohou za poplatek nabízet rychlejší internetové služby.

O rozhodnutí demokratů bojovat za návrat síťové neutrality novináře informovala předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, podrobnosti návrhu příslušného zákona ale neprozradila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám