Hlavní obsah

AMD uvedla novou řadu procesorů Opteron

Druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices oficiálně uvolnil nové čipy pro dvou a víceprocesorové systémy. Jednotky obsahují dvě výpočetní jádra, podporují operační paměť standardu DDR a byla snížena jejich energetická náročnost.

Článek

Novinky v podobě mikroprocesorů AMD Opteron pracují s 1000MHz hyper-transport sběrnicí, vkládají se do patice F s 1207 piny. Každé jádro dostalo do vínku 1 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně - v čipu se jí tak sešlo celkem 2 MB. Nová jádra a platforma jsou již dnes kompatibilní se čtyřjádrovými CPU, které by měla AMD uvést ve druhé polovině příštího roku.

Serverová platforma podporuje novou Torrenza technologii, výrazně usnadňující integraci dalších hardwarových zařízení do jednoho systému.

Inovované čipy určené pro dvouprocesorové servery (řada 2200) a 4/8procesorové (série 8200) mají průměrné tepelné vyzařování na úrovni 95W. Existují však jejich SE verze, které nabízejí zvýšený kmitočet a rovněž tak vyšší spotřebu (120 W) či HE varianty se sníženou spotřebou na hodnotu 68W.

Cena nejrychlejšího procesoru AMD Opteron 8220 SE s kmitočtem 2,8GHz, který je určen do multiprocesorových serverů, je rovna 2649 dolarům (přibližně 60 000 korun).

Počítačové systémy postavené na nových procesorech AMD budou vyrábět společnosti IBM, Hewlett-Packard, Sun, Supermicro a další.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám