Hlavní obsah

AMD Athlon 64 bude v roce 2006 podporovat DDR2 paměti a novou patici

Společnost Advanced Micro Devices potvrdila budoucí nasazení DDR2 pamětí. Se zprávou přišel minulý týden server Xbit-labs. První procesory AMD Athlon 64, které je budou podporovat, se objeví v roce 2006. Spolu s nimi bude uvedena zcela nová patice M2.

Článek

Také podle serveru PC Perspective uvede AMD ve druhém čtvrtletí 2006 nové dvoujádrové procesory Athlon 64 X2 s podporou DDR2 paměťových modulů.

V současné době dodává AMD procesory pro patici A, 754, 939 (určená pro stolní počítače) a 940 (pro servery). Nový socket M2 má s nejvyšší pravděpodobností firmě umožnit vyrábět čipy s vyšším proudovým odběrem (hovoří se až o 95A), s čímž samozřejmě souvisí jejich větší tepelné vyzařování, které by současné patice nemusely dlouhodobě vydržet.

Patice M2 by měla být domovem jak nejlevnějších tak nejvýkonnějších procesorových řešení, které se objeví v první polovině roku 2006. Podle serveru X-bit Labs nesou připravovaná jádra kódová jména Windsor, Orleans a Manila. Jejich výroba má probíhat 90nm technologií.

Anketa:
Vlastníte počítač vybavený procesorem společnosti AMD nebo Intel? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.
  • Windsor bude směřovat do segmentu nejvýkonnějších procesorů (nahradí tedy nejrychlejší AMD Athlon 64 FX a AMD Athlon 64 čipy), čemuž odpovídá i fakt, že bude obsahovat dvě jádra, duální paměťový řadič pro DDR2 moduly a sadu bezpečnostních a virtualizačních technologií s názvy Presidio a Pacifica.
  • Orleans míří na trh obsazený středně výkonnými počítači, obsahovat má rovněž duální DDR2 paměťový kontroler, stejně tak i technologie Presidio a Pacifica.
  • Manila má nahradit dnešní levné čipy společnosti AMD - tedy procesory AMD Sempron. Z nových technologií by měla podporovat pouze duální paměťový řadič pro DDR2 moduly.

Anketa

Vlastníte počítač vybavený procesorem společnosti AMD nebo Intel?
AMD
77,1 %
Intel
19,6 %
Jiný
3,3 %
Celkem hlasovalo 567 čtenářů.

Pacifica

Virtualizační technologie, která dovolí na procesorech, jež ji podporují, rozjet více operačních systémů a aplikací tak, že na sobě budou nezávislé. Mezi těmito částmi by se tak například nemohly šířit viry, případně by pád jednoho operačního systému neovlivnil stav druhého provozovaného tímtéž procesorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám