Hlavní obsah

75Mbit bezdrátově do vzdálenosti 50km

Rychlé bezdrátové přenosy známé také jako WiMax (WiFi na Max) pravděpodobně jako první zavedou operátoři v americkém Chicagu. WiMax technologie bude zpočátku určena hlavně pro ta místa, které není možné spojit klasickou kabeláží či kde by bylo nákladné pevnou síť nově budovat.

Článek

Telefonní operátoři BellSouth a AT potvrdili na obchodním veletrhu Supercomm 2005 společné úsilí při budování prvních WiMax sítí v Chicagu.

WiMax je synonymem standardu 802.16 pro bezdrátové připojení do vzdálenosti asi 50 kilometrů, které dovolí přenést až 75 megabitů dat za sekundu. Nová technologie je rychlejší než současné bezdrátové sítě postavené na standardu Wi-Fi 802.11g (54Mbps). Wi-Fi navíc není schopna propojit místa vzdálená několik desítek kilometrů tak, jako to činí její nástupce WiMax.  

2005 první testy WiMaxu

"Jsme přesvědčeni, že rok 2005 je obdobím, kdy se technologie WiMax prosadí do mnoha různých oblastí trhu tak, aby bylo možné zahájit první testy a počáteční dodávky WiMax zařízení," sdělil Keith Horn, viceprezident společnosti Fujitsu.

Dostupnost čipsetů pro WiMax oznámil Intel už v dubnu [celá zpráva]. Jejich komerční použití však není plánováno dříve než na konec roku 2006 či počátek 2007, kdy se mají objevit první mobilní počítače, které budou využívat jeho služeb.

Dalším významným výrobcem WiMax systémů je Fujitsu, jejíž čipy používá například společnost Aperto, která je bude dodávat pro operátory ve Španělsku, Holandsku a USA.

Problémem je cena

Problémem WiMax produktů je jejich vysoká cena - například PocketMax výrobky Aperta budou ke konci tohoto roku stát 400-600 dolarů (asi 10 - 15 tisíc korun). Brzy se však mají objevi další producenti WiMax řešení - a ceny budou zcela jistě strmě padat. Paralela se nabízí při srovnání cen prvních Wi-Fi zařízení, které dříve dosahovaly závratných 25 tisíc korun a dnes jsou k mání do tisícovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám