Hlavní obsah

Zločinci perou špinavé peníze díky hrám zadarmo

Novinky, mif

Zmapovat aktivity zločinců, kteří se specializují na krádeže platebních karet, se podařilo německé kyberbezpečnostní společnosti Kromtech. Ta upozornila na fakt, že k praní špinavých peněz jsou hojně zneužívány nejrůznější hry zdarma, nejčastěji jde přitom o ty nejpopulárnější tituly.

Foto: archív tvůrců

Jednou z her, kterou zločinci zneužívají, je populární titul Clash of Clans.

Článek

Velmi často se například podle nově zveřejněné studie zločinci zaměřují na hry Clash of Clans a Clash of Royale. Oba zmiňované tituly jsou nabízeny úplně zadarmo, hráči však ve hře mohou platit za speciální gemy, prostřednictvím kterých je možné kupovat lepší zbraně, vylepšovat postavy a budovy ve hře a celkově tak získat velkou konkurenční výhodu.

Právě na chtíč jednotlivých hráčů být co možná nejlepší, spoléhají podle Kromtechu i zločinci. Ti často založí herní účet a prostřednictvím ukradených karet na něj zakoupí co možná nejvíce gemů, za které pak hráči mohou kupovat zmiňovaná vylepšení.

Účet pak prodají za skutečné peníze

Následně se pak celý účet – i s gemy v hodnotě klidně několika desítek tisíc korun – snaží prodat prostřednictvím serverů, jako jsou G2G nebo Racoonbot. Jde v podstatě o specializované weby, na kterých si hráči pomáhají, ale zároveň i prodávají různé herní účty.

Platí se za ně pochopitelně skutečnými penězi. A právě v tom je největší kámen úrazu, veškeré účty jsou anonymní a dohledat tak zločince, kteří touto cestou vyprali špinavé peníze, je prakticky nemožné.

Vyšetřovatelé pak nemají prakticky žádnou šanci peníze ukradené z platebních karet dohledat. Podle odhadů Kromtechu bylo tímto způsobem vypráno přinejmenším několik stovek tisíc dolarů, tedy v přepočtu několik miliónů korun, z více než 20 000 zcizených platebních karet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám