Hlavní obsah

Zaznamenají každé kliknutí. Británie potají špehuje lidi na webu

Londýn

Dva britští poskytovatelé internetu na popud vlády potají zaznamenávali prakticky každé kliknutí svých zákazníků na webu – běžných uživatelů i firemních klientů. Testovali tak nový nástroj, který si klade za úkol uchovávat všechny informace o pohybu lidí na internetu. Upozornil na to magazín Wired.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Myšlenka monitorování aktivity uživatelů na síti není nikterak nová. Takové pravomoci mají britští zákonodárci už od roku 2016, kdy vešel v platnost nový zákon o vyšetřovacích pravomocích, který je kritiky označován za „snooperovu chartu“.

Přirovnání ke slídilovi či špehovi přitom není v tomto případě nijak nadnesené. Podle britského listu The Daily Mail totiž mohou poskytovatelé připojení na popud vlády ukládat po dobu až jednoho roku například informace o tom, jaké webové stránky lidé navštívili, kolik dat si stáhli, a to včetně přesného obsahu, který si prohlíželi.

Doposud se ale předpokládalo, že zákon má pouze teoretickou rovinu a v praxi nasazen nikdy nebyl. Magazínu The Wired se však podařilo zjistit, že dva britští poskytovatelé internetu skutečně takovým způsobem několik měsíců monitorovali své zákazníky. Samozřejmě bez jejich vědomí. Magazín neuvedl, o které poskytovatele se jednalo, ani kolik mají celkem zákazníků.

K poskytnutí dat byli přinuceni na nátlak tamního ministerstva vnitra a britské Národní kriminální agentury.

Další skandál: Uživatele mohl sledovat kdokoliv kvůli chybám v procesorech

Bezpečnost

Velký bratr tě sleduje!

Ostře odsuzovat tajné sledování lidí začali okamžitě po vypuknutí kauzy nejen aktivisté za občanské svobody, ale také někteří ministři. Poukazují na to, že by využití zákona o vyšetřovacích pravomocích mohlo v praxi vést k „masovému narušení soukromí uživatelů“. Vadí jim také „nedostatek transparentnosti při sběru dat“.

Mezitím zaplavily sociální sítě zprávy o tom, že britská vláda svým jednáním připomíná dystopický román George Orwella 1984, z něhož pochází slavný výrok: „Velký bratr tě sleduje“.

Hackeři se nabourali do 150 000 bezpečnostních kamer

Bezpečnost

Byla to jen zkouška, tvrdí ministerstvo

Britské ministerstvo vnitra kauzu bagatelizuje. V prohlášení pro server BBC uvedlo, že „proces byl malého rozsahu a měl pouze testovací charakter“. Smyslem celé akce tedy údajně nebylo sledovat uživatele, ale otestovat, jak by byl systém spolehlivý při ostrém nasazení.

Údajná zkouška ale nemohla přijít v méně vhodnou dobu. Kvůli pandemii koronaviru jsou totiž Britové nuceni omezovat osobní kontakty na minimum, aby zabránili šíření nákazy. Internet tak využívají – podobně jako další lidé z různých koutů světa – ke komunikaci, práci i zábavě daleko více, než bývá obvyklé.

Ministerstvo vnitra a britská Národní kriminální agentura se tak mohou o uživatelích dozvědět jen sběrem výše uvedených dat opravdu hodně.

Server The Wired doplnil, že britský soud schválil nasazení vyšetřovacích pravomocí již v roce 2019. Není ale zřejmé, zda již od tohoto roku byla sbírána data všech uživatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám