Hlavní obsah

Zaplaťte 1000 Kč za registraci. Trik poznají jen pozorní

Novinky, mif

Především na firmy a živnostníky cílí nový trik, se kterým se mohou setkat majitelé datových schránek v Česku. Registr Ekonomických Subjektů ČR vyzývá příjemce zprávy k úhradě tisícikorunového poplatku. Platit přitom není potřeba vůbec nic, čehož si pozornější uživatelé všimnou.

Foto: Novinky

Ukázka výzvy k úhradě za registraci z datové schránky.

Článek

Podobné triky se šířily internetem již v minulých letech, avšak prakticky vždy prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Napálit důvěřivce a připravit je o peníze se přitom snažili vykutálení podvodníci důvěřivce úplně stejným způsobem.

Zpravidla si založili nějaký on-line katalog podnikatelů či registr služeb a zařadili do něj co nejvíce subjektů, které jednoduše opsali z veřejně dostupných databází. Následně každému jednotlivci rozeslali výzvu k úhradě poplatku za evidenci subjektu.

Trojský kůň Rescoms otevírá zadní vrátka do Windows

Bezpečnost

Registr Ekonomických Subjektů ČR však nyní povýšil celý trik na novou úroveň. Výzvy k úhradě tisícikorunového dluhu rozesílá prostřednictvím datových schránek, které opravdu slouží firmám a podnikatelům k oficiální komunikaci.

Méně pozorní uživatelé se tedy mohou nechat zmást a peníze registru skutečně poslat, přestože k tomu neexistuje žádný právní důvod. Server Lupa.cz poukázal na to, že rejstřík je provozovaný soukromou firmou a že už samotný majitel působí nevěrohodně – podle obchodního rejstříku je jediným majitelem Raúl Montenegro Mazas s adresou v Panamě.

Spam v datových schránkách

Na skutečnost, že se podvodné nabídky a spamové zprávy skutečně mohou prostřednictvím datových schránek šířit, upozornilo již minulý týden ministerstvo vnitra společně s Českou poštou, která má provoz schránek na starosti.

Zachyceny byly potenciálně nebezpečné zprávy s nevyžádanou přílohou. „Nejednalo se o napadení systému datových schránek, který je kvalitně zabezpečen, ale o dílčí rozesílání škodlivých zpráv. Byl učiněn rychlý zásah, který okamžitě odesílání těchto zpráv zablokoval,“ stojí v prohlášení pošty.

Do datových schránek se dostal spam

Bezpečnost

„Ministerstvo vnitra a Česká pošta ihned začaly spolupracovat s příslušnými bezpečnostními orgány. Pachatel však nadále pokračuje v rozesílání těchto zpráv, tentokrát k útokům využívá korespondenci s veřejnou správou a rozesílá veřejnoprávní zprávy. I v tomto případě budeme postupovat dle standardních opatření a v souladu s platnou legislativou,“ konstatovali zástupci pošty.

Je nutné zdůraznit, že zmiňovaná datová zpráva sama o sobě škodlivá nebyla, nebezpečný byl pouze odkaz v její příloze. „Apelujeme tedy na všechny držitele datových schránek, aby postupovali při otevírání svých datových zpráv nanejvýš obezřetně a dodržovali bezpečnostní pravidla, která platí i pro běžnou e-mailovou komunikaci, tedy neotvírali podezřelé přílohy, a především neklikali na externí odkazy,“ uzavřeli zástupci pošty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám