Hlavní obsah

Zamykání mobilů je pro většinu Čechů samozřejmost

Novinky, huj

Chytré telefony nabízejí rok od roku pokročilejší možnosti zabezpečení. U drtivé většiny moderních přístrojů je tak možné se kromě hesla přihlašovat také otiskem prstu či pomocí technologie rozeznání obličeje. Není proto divu, že lidé využívají takovéto zamykání svých přístrojů stále častěji. Dokládá to průzkum společností Eset a Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zámek obrazovky slouží jako přístupové heslo k datům v mobilním telefonu. Dlouhodobě klesá počet uživatelů, kteří si telefon nijak nezamykají. Letos je to pouhá desetina. Podle expertů lze zámek považovat za první ochrannou bariéru při ztrátě či odcizení zařízení,“ komentoval výsledky průzkumu Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

Podle něj je aktuálně nejpopulárnější použití otisku prstu (41 %), na druhé příčce následuje tradiční PIN kód (28 %).

Nečekaná slabina moderních mobilů se ukázala až kvůli koronaviru

Mobil

Tak trochu překvapivě nejméně uživatelé využívají rozpoznání obličeje (6 %), přestože na tento způsob ověření uživatele sází například špičkové iPhony 11 – ty už čtečku otisků nemají vůbec. Nižší podíl v případě rozpoznávání obličeje může být dán ale tím, že především levnější přístroje tuto možnost vůbec nenabízí.

Zbylý podíl uživatelů využívá jiný způsob zabezpečení, například heslo či kresbu gesta na dotykovém displeji. Tyto způsoby přihlášení jsou ale v meziročním porovnání spíše na ústupu. „Z hlediska bezpečnosti to vítám. Například gesto lze snáze uhodnout, protože většina uživatelů drží telefon v pravé ruce a používá jednoduchý znak. Oproti tomu je přihlášení pomocí otisku prstu poměrně bezpečné,“ vysvětlil Dvořák.

Ten zároveň připomněl, že ještě v roce 2017 ochranu pomocí otisku prstu používala jen pětina majitelů chytrých telefonů. Za výrazným nárůstem zabezpečeného zamykání mobilů stojí pochopitelně i dostupnost technologií, například čtečky otisků prstů nalezneme už i u těch nejlevnějších smartphonů v ceně několika tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám