Hlavní obsah

Zákeřný virus I love you zaplavil před 15 lety desítky miliónů počítačů

Štěnice lásky - tak překřtili odborníci a novináři agresivního červa I love you (ILOVEYOU), který před 15 lety, 4. května 2000, zaútočil na 45 miliónů počítačů vybavených schránkou Microsoft Outlook. Na jednoduchý trik se vzkazem ILOVEYOU naletěli mimo jiné i v Pentagonu, CIA, BBC, zkolabovala rovněž síť vojenských jednotek KFOR a britské Dolní sněmovny. Škody na ušlých ziscích byly vyčísleny až na deset miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Na jednoduchý trik se vzkazem ILOVEYOU naletěli mimo jiné i v Pentagonu, CIA, BBC, zkolabovala rovněž síť vojenských jednotek KFOR a britské Dolní sněmovny.

Článek

Zakódovaný vzkaz „nenávidím školu“, který virus obsahoval, zaplavil svět. Virus byl rozšířen e-mailem, který nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál.

Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ve snaze najít původce viru vystopovali experti Onela de Guzmána, čtyřiadvacetiletého studenta z filipínské Manily. Guzmán sice připustil, že mohl nechtěně virus vypustit, k autorství červa se ale nepřiznal a nedokonalý zákon o počítačovém pirátství jej neumožnil dále stíhat.

Úspěch viru zopakoval červ Conficker

Napadnout tak velké množství počítačů se vedle počítačového viru I love you podařilo také zákeřnému červu Conficker. Ten útočí na počítače s operačním systémem Windows již od konce roku 2008 a v různých obměnách se objevuje na internetu i dnes.

Přestože Microsoft nabídl proti tomuto škodlivému viru bezpečnostní aktualizaci operačního systému prakticky bezprostředně po jeho odhalení, Confickeru se dařilo napadat stále nové a nové počítače. Několik měsíců tak patřil mezi nejrozšířenější počítačové hrozby na světě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám