Hlavní obsah

Zákeřný virus I love you napadl před 20 lety desítky milionů počítačů

Štěnice lásky - tak překřtili odborníci a novináři červa ILOVEYOU, který 4. května 2000 zaútočil na 45 milionů počítačů vybavených schránkou Microsoft Outlook. Na jednoduchý trik se vzkazem ILOVEYOU naletěli mimo jiné i v Pentagonu, CIA, BBC, zkolabovala i síť vojenských jednotek KFOR a britské Dolní sněmovny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zakódovaný vzkaz "nenávidím školu", který virus obsahoval, zaplavil svět. Virus byl rozšířen e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemce e-mailu pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře počítače e-mailové adresy a na ně pak "milostný vzkaz" poslal dál.

Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači a jejich nahrazení sebou samým.

Při snaze najít původce viru vystopovali počítačoví experti Onela de Guzmána, čtyřiadvacetiletého studenta z filipínské Manily. Guzmán sice připustil, že mohl nechtěně virus vypustit, k autorství červa se ale nepřiznal a nedokonalý zákon o počítačovém pirátství jej neumožnil dále stíhat.

Bankovní trojan Dridex se po letech vrátil na scénu

Bezpečnost

Úspěch viru zopakoval červ Conficker

Napadnout tak velké množství počítačů se vedle počítačového viru I love you podařilo v historii pouze zákeřnému červu Conficker. Ten útočí na počítače s operačním systémem Windows již od konce roku 2008.

Přestože Microsoft již více než rok nabízí proti tomuto škodlivému viru bezpečnostní aktualizaci operačního systému, Confickeru se stále daří napadat nové a nové počítače. Již několik měsíců je navíc nejrozšířenější počítačovou hrozbou.

První verze počítačového červa Conficker odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám