Hlavní obsah

Zákeřný trojský kůň útočí přes SMS zprávy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejrozšířenějších trojských koňů posledních měsíců je Emotet. V poslední době jej ale útočníci vylepšili – nově se dovede šířit i přes SMS zprávy, zaměřuje se přitom na chytré telefony. Upozornila na to kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V minulosti se Emotet šířil především prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Nyní se však počítačoví piráti snaží uživatele napálit prostřednictvím SMS zpráv. „Phishingová SMS kampaň se zaměřila na uživatele v USA, kde se SMS zprávy maskovaly jako zprávy od oblíbených bank a lákaly oběti ke kliknutí na škodlivý odkaz, který by do zařízení stáhl Emotet,“ varoval Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

„Emotet pro šíření také zneužíval Wi-Fi a snažil se proniknout do dostupných sítí hrubou silou pomocí běžně používaných Wi-Fi hesel. Emotet se primárně používá pro distribuci ransomwaru nebo jiných škodlivých kampaní,“ konstatoval Kovalčík.

Podvodníci jsou na síti stále aktivnější. Lákají především na mobily

Bezpečnost

Podle něj patří v nejnovějších statistikách škodlivých kódů Emotetu druhá příčka s podílem 7 %, což představuje mírný meziměsíční pokles (13 %). Šíření formou SMS zpráv by jeho podíl ale mohlo opět navýšit.

Emotet je ale vždy jen začátek. Prostřednictvím něj získají nad napadeným zařízením útočníci kontrolu, aniž by si toho zpravidla administrátoři všimli. Následně pak na napadené stroje mohou kyberzločinci propašovat libovolný škodlivý kód.

Vyděračský virus Ryuk

Nejčastěji přitom šíří vyděračský virus Ryuk, který napadený systém uzamkne a zašifruje všechna uložená data. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné v bitcoinech, aby se jejich aktivity nedaly vystopovat.

I tento případ opětovně ukazuje, jak je důležité chránit mobilní zařízení. Antivirový program by měl být samozřejmostí nejen na počítači, ale také na smartphonu či tabletu. V opačném případě dávají uživatelé svá data všanc kyberzločincům. Bez bezpečnostního softwaru je totiž takřka nemožné zařízení před sofistikovanými útoky chránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám