Hlavní obsah

Za obřím kyberútokem na Gruzii stojí Rusko, shodly se USA a Británie

Londýn/Washington

Spojené státy a Británie společně s Gruzií obvinily Moskvu z provedení kybernetického útoku, který loni v říjnu v zakavkazské zemi zablokoval tisíce webových stránek včetně portálů státních institucí. Podle britských vyšetřovatelů je téměř jisté, že za incidentem stála ruská vojenská rozvědka známá pod zkratkou GRU. USA slibují Gruzii pomoc s ochranou před hackerskými útoky.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Spojené království, Gruzie a mezinárodní partneři odhalili odpovědnost GRU... za vícero významných kyberútoků proti Gruzii v minulém roce. Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) dospělo s nejvyšší mírou pravděpodobnosti k závěru, že GRU 28. října 2019 vykonala rozsáhlé a škodlivé kyberútoky," uvádí v prohlášení britské ministerstvo zahraničí.

Útočníci loni na podzim vyřadili z provozu weby gruzínské prezidentské kanceláře, soudního systému, soukromých společností a médií, jakož i další systémy. Na nefunkčních webech se pak objevila fotografie bývalého prezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho s transparentem s nápisem v angličtině "I'll be back" (Já se vrátím). Washington a Londýn uvádí, že útok narušil i vysílání několika televizních stanic.

Gruzie vyšetřuje rozsáhlý kybernetický útok, ochromil tisíce webů

Bezpečnost

"Spojené státy vyzývají Rusko, aby od tohoto chování upustilo, v Gruzii i jinde," citovala agentura Reuters šéfa americké diplomacie Mika Pompea. Ten v prohlášení dodal, že Washington poskytne Gruzii prostředky s cílem podpořit její možnosti obrany proti podobným útokům.

Británie označila údajné operace GRU za součást dlouhodobé ruské strategie "nepřátelských a destabilizujících aktivit vůči Gruzii". "Lehkovážná a bezostyšná kampaň kyberútoků ze strany GRU proti Gruzii, která je suverénní a nezávislou zemí, je zcela nepřijatelná," uvedl šéf britské diplomacie Dominic Raab.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám