Hlavní obsah

Za obřím kybernetickým útokem stojí Severní Korea, míní experti

Novinky, mif

O víkendu postihl svět jeden z největších kybernetických útoků v historii internetu, celosvětovou počítačovou sítí se začal šířit vyděračský virus WannaCry. Bezpečnostní experti se nyní usilovně snaží zjistit, odkud útok přišel. Stopy údajně vedou do Severní Koreje.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Našli jsme doposud nejvýraznější stopu vedoucí k původu WannaCry,“ uvedl pro agenturu Reuters kybernetický specialista Kurt Baumgartner z antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Podle něj se část zdrojového kódu tohoto vyděračského viru velmi podobá některým programům, které jsou používány hackerskou skupinou Lazarus. O té se již delší dobu spekuluje, že jde o krycí jméno pro skupinu kybernetických expertů, kteří pracují pro Severní Koreu. Tamní režim to však nikdy oficiálně nepotvrdil.

Původ potvrdili i další experti

Zdrojový kód podrobila analýze také antivirová společnost Symantec a ta nezávisle na výsledcích zkoumání expertů z Kaspersky Lab došla ke stejnému závěru. Stopy kybernetického útoku vedou do Severní Koreje.

Zjištěním kybernetických výzkumníků se nyní budou zabývat policisté ve více než 150 zemích světa, kde škodlivý kód WannaCry útočil. Podle informací amerických bezpečnostních expertů, kteří pracují pro Bílý dům, se za pouhých pár dní počet infikovaných strojů přehoupl přes číslovku 300 000. [celá zpráva]

Antivirová společnost Avast uvedla, že škodlivý kód WannaCry útočil také v Česku. Napadl zde podle prvních odhadů na 400 počítačů.

Piráti si příliš nevydělali

Tom Bossert, bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, v pondělí uvedl, že tento vyděračský virus vydělal kyberzločincům méně než 70 000 dolarů. Tedy v přepočtu bezmála 1,7 miliónu korun.

I když se tato částka může zdát příliš vysoká, s ohledem na množství nakažených počítačů je naopak spíše nízká. Vzhledem k tomu, že kyberzločinci požadovali výkupné zhruba 7300 Kč, je velmi pravděpodobné, že drtivá většina postižených uživatelů se rozhodla nedat počítačovým pirátům ani pětník.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám