Hlavní obsah

Vyděračských webů s ransomwarem přibývá, za první čtvrtletí o 3500 procent

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Závratný nárůst počtu nebezpečných internetových stránek, v nichž se skrývá vyděračský vir ransomware, který zašifruje obsah počítače, a jeho tvůrce žádá po uživateli výkupné, zaznamenala americká bezpečnostní společnost Infoblox.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Z jejího pravidelného výzkumu Threat Infoblox DNS Index vyplývá, že jen za první čtvrtletí letošního roku vzrostl počet internetových domén zneužitých ransomwarem oproti poslednímu kvartálu 2015 o rekordních 3500 procent. Útočníci se přitom začali stále více zaměřovat na firmy, u kterých vytušili větší šanci získat výkupné.

Neplaťte útočníkům výkupné, motivuje je to k dalším útokům.
Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET

„Došlo k seismickému nárůstu hrozeb ransomwaru, které se posouvají od běžných uživatelů internetu, od nichž útočníci mohou získat výkupné v řádu několika dolarů, k firmám všech velikostí, včetně těch největších. Náš index hrozeb ukazuje, že kyber zločinci chtějí ve velkém měřítku využít právě této příležitosti,“ říká viceprezident společnosti Infoblox Rod Rasmussen.

Útoky ransomwaru se nesoustředí pouze na počítače nebo notebooky. Antivirová společnost ESET již začátkem letošního roku upozornila na výrazný nárůst případů ransomware útoků na mobilní zařízení s operačním systémem Android. Hrozba se nevyhýbá ani zařízením společnosti Apple s operačním systémem iOS X.

Jakmile je zařízení infikováno ransomwarem, nemá uživatel prakticky žádnou šanci je odblokovat. Za klíč, který by je odšifroval, musí útočníkům zaplatit. Neexistuje však žádná záruka, že po zaplacení budou zablokované soubory nebo celé zařízení opravdu dešifrovány. Bezpečnostní experti se proto shodují, že útočníkům by se výkupné platit nemělo.

„Motivuje je to k dalším útokům. Pokud by jim lidé neplatili a řádně si zálohovali data, útočníci by ztratili potřebu šířit ransomware,“ vysvětluje Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET. Externí disk pro zálohu dat však nesmí být dlouhodobě připojen k zařízení, jehož prostřednictvím se uživatel připojuje k internetu, jinak by mohly být zálohované soubory rovněž zašifrovány.

Lidé by neměli bezhlavě otevírat přílohy

Ransomware se často šíří formou příloh nevyžádaných e-mailů nebo využívá chyb v programech Adobe Flash či Java. Stačí tedy, aby uživatel navštívil stránku s infikovanou reklamou ve Flashi a neměl tento program aktualizovaný, a bude přesměrován na web, z něhož se mu do zařízení stáhne a instaluje ransomware.

„Lidé by neměli bezhlavě otevírat přílohy e-mailů, které je vyzývají k platbě údajných pohledávek, ani klikat na podezřelé odkazy na internetových stránkách. Zejména ve firmách by zaměstnanci měli pravidelně podstupovat bezpečnostní školení, protože riziko, že útočník pronikne do firemní sítě, a firma přijde o velké množství citlivých dat, je opravdu veliké,“ upozorňuje Petr Šnajdr.

Nejvíce škodlivých webů s ransomwarem se podle výzkumu Threat Infoblox DNS Index aktuálně objevuje ve Spojených státech (41 procent). Následuje Portugalsko (17 procent), Rusko (12 procent), Nizozemí (10 procent), Velká Británie (8 procent) a Island (6 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám