Hlavní obsah

Vyděračský virus WannaCry má vylepšeného následovníka. Už se šíří internetem

Novinky, mif

Obavy bezpečnostních expertů se potvrdily. Vyděračský virus WannaCry, který infikoval na konci minulého týdne během pouhých pár hodin na 200 tisíc zařízení ve více než 150 zemích světa, se objevil na internetu ve vylepšené verzi. Zastavit ho bude složitější, než tomu bylo v prvním případě.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Druhá verze vyděračského viru WannaCry

Článek

Řádění vyděračského viru WannaCry se minulý týden postavil teprve 22letý bezpečnostní expert z anglického serveru MalwareTech.com. Tomu se podařil husarský kousek, kdy díky analýze škodlivého kódu vyfoukl počítačovým pirátům internetovou doménu, s jejíž pomocí šíření škodlivého kódu zastavil.

On sám však varoval, že oslavy rozhodně nejsou namístě. Podle jeho odhadů z neděle totiž měli počítačoví piráti už v průběhu pondělí nasadit vylepšenou verzi vyděračského viru, kterou už nepůjde tak snadno vypnout. [celá zpráva]

Zatím jen pár vzorků

Kyberzločinci byli nakonec ještě rychlejší. Podle serveru The Hacker News se podařilo škodlivý kód viru WannaCry 2.0 zachytit již během neděle.

Vylepšená druhá verze se podle prvotní analýzy velmi podobá té první. Rozdíl je však v tom, že WannaCry 2.0 již neobsahuje žádnou pojistku, pomocí které by ho bylo možné snadno vypnout. Jinými slovy zastavit jeho šíření nebude tak snadné, jako tomu bylo u první generace WannaCry.

Vylepšený vyděračský virus již koluje internetem. Zatím se však podařilo zachytit pouze několik málo vzorků. Vše tedy nasvědčuje tomu, že žádný masivní útok zatím kyberzločinci nespustili. Kdy a zda vůbec se tak stane, není v tuto chvíli jasné.

Nejsilnější útok ransomwaru

WannaCry 2.0 útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Foto: repro malwaretech.com

Mapa zemí, kde WannaCry během pátku útočil.

Vyděračský virus WannaCry se začal internetem šířit už v pátek. Za pouhých pár hodin stačil infikovat na 200 tisíc počítačů ve více než 150 zemích světa. Mezi postiženými se objevili nejen jednotliví uživatelé, ale také univerzity, benzínky, nemocnice, dráhy a řada dalších společností.

Antivirová společnost Avast uvedla, že škodlivý kód WannaCry útočil také v Česku. Napadl zde podle prvních odhadů na 400 počítačů.

Tak velkou silou, a navíc v tak velkém měřítku zatím žádný ransowmare neútočil. A to přitom různých variant vyděračských virů existují bez nadsázky tisíce.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám