Hlavní obsah

Vyděračský virus napadl počítačovou síť kladenského magistrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Počítačová síť kladenského magistrátu v uplynulých dnech čelila útoku kryptoviru – tyto škodlivé kódy jsou také známy jako vyděračské viry. Nezvaného návštěvníka zachytil antivirový systém, jenž z bezpečnostních důvodů smazal kompletní obsah napadeného stroje. Zabránil tak dalšímu rozšíření viru, řekl v čtvrtek novinářům primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Primátor neřekl, jakého konkrétního odboru se útok týkal, ale podle něj byl soubor označen jako faktura, proto zaměstnanec soubor otevřel. Virus pak začal šifrovat data v počítači. „Samozřejmě budeme znovu poučovat všechny zaměstnance, jak se mají chovat,“ uvedl Jiránek. Zaměstnanci by neměli otvírat soubory neznámého původu, v případě nejistoty, zda jde o bezpečný soubor, jej mají nechat prověřit informačními techniky.

Fungování úřadu podle primátora omezeno nebylo. „Já si nemyslím, že to byl cílený útok, spíš to vypadalo, že někomu se nakazily počítače a poslal to dál,“ doplnil primátor. Jedinou možnou ztrátou byla práce daného zaměstnance za jeden den, dřívější data byla díky pravidelnému zálohování zachována.

Kyberútočníci chtěli po benešovské nemocnici peníze. Žádná částka ale nepadla

Bezpečnost

„Ve většině případů mail přichází ze zvláštní adresy, jako například v tomto případě christianne.turiano50161@gmx.com, ale zobrazí se jako nějaké jméno, tentokrát Denis Havel,“ uvedl Petr Jorg z oddělení řízení bezpečnostních rizik kladenského magistrátu. Magistrátní počítač virus zašifroval podle něj poprvé za šestnáct let, co na magistrátu působí.

Kryptovirus zaútočil minulý týden také na síť krajské nemocnice v Benešově. Ochromil její počítačový systém. Zařízení, v němž je kolem 200 pacientů, od té doby funguje v omezeném režimu, na nápravě pracují IT specialisté. Po útoku virem nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit.

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

New Orleans vyhlásil stav ohrožení kvůli kybernetickému útoku

Bezpečnost

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Ovšem zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděračské viry se nevyhýbají ani Česku

Vyděračské počítačové programy, tzv. ransomware, napadly ve 3. čtvrtletí v Česku 0,6 procenta všech organizací. Je to o polovinu méně než v prvním čtvrtletí....

Výběr článků

Načítám