Hlavní obsah

Vyděračské viry nepřestávají strašit. Útoků je stále více

Novinky, lez

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, byly v loňském roce jednou z nejrozšířenějších hrozeb. Podle zprávy bezpečnostní společnosti Emsisoft je dokonce výskyt těchto nezvaných návštěvníků na vzestupu, jak upozornil server TechPowerUp.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Emsisoft zaznamenal meziroční nárůst vyděračských virů v uplynulém roce o 41 %. V USA tak přesáhl počet útoků pomyslnou hranici 200 tisíc. Podobná bude nicméně situace také ve zbytku světa, byť obecně se za nejrozšířenější hrozbu označují těžařské viry, které potají ukrajují výkon počítače a těží bez vědomí uživatele virtuální mince.

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy na chlup stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Nejrizikovějším filmem na internetu je Joker

Bezpečnost

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Jak se bránit

Vyděračský virus mohou kyberzločinci propašovat do počítače i prostřednictvím nějaké bezpečnostní trhliny v operačním systému či jiném programu. Samozřejmostí by tak měly být pravidelné aktualizace, jež počítačovým pirátům velmi znesnadní jejich práci.

Nutné je samozřejmě také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace. Zvýšenému riziku se pak vystavují uživatelé, kteří používají nepodporované programy a operační systémy. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Vhodné je také pravidelně zálohovat svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat. Média či externí disky, na nichž budou záložní data uložena, by neměly být neustále připojeny k PC. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři mohou napadnout i chytré žárovky

Bezpečnostní experti pravidelně upozorňují na to, že je potřeba věnovat velkou pozornost nejen zabezpečení počítačů a mobilů, ale také zařízením pro internet...

Výběr článků

Načítám