Hlavní obsah

Vedení amerického Kongresu vědělo o ruských hackerských útocích

Washington

Americké tajné služby již před rokem informovaly vedení Kongresu USA o ruských hackerských útocích na počítače Demokratické strany. Podle agentury Reuters to v pátek uvedly nejmenované zdroje z prostředí zpravodajských služeb. Hackeři, kteří i podle vysokých představitelů demokratů pocházeli z Ruska, ukradli straně desetitisíce důvěrných e-mailů. Terčem útoků byla i prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Američtí zpravodajci podle zdrojů Reuters věděli o ruských aktivitách namířených proti demokratům a dlouhodobě je monitorovali. Před rokem pak o nich podle pravidel informovali vedení zákonodárného sboru.

V osmičlenné skupině politiků, kteří se o tom dozvěděli, byli čtyři republikáni včetně šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera a čtyři demokraté. Mezi nimi figuroval i šéf senátní menšiny Harry Reid nebo kongresmanka Nancy Pelosiová.

Právě ona ve středu přišla s obviněním, že za útokem stála Moskva. Pelosiová prohlásila, že útok byl rozsáhlý a škody jsou stále vyšetřovány. Rusku již dříve akci připsala i Clintonová. [celá zpráva]

Foto: Mike Blake, Reuters

Hillary Clintonová

Veřejnost se o útoku dozvěděla až v červenci během sjezdu demokratů. Podle listu The New York Times zasáhl více než 100 stranických představitelů a skupin spojených s demokraty. Americký činitel obeznámený s vyšetřováním uvedl, že zatím nejsou důkazy, že by hackeři pronikli do osobního serveru Clintonové nebo do utajovaných systémů.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy veřejně Rusko za strůjce útoku neoznačila. Vyšetřovatelé ale podle Reuters došli k závěru, že útočníky řídily ruská vojenská rozvědka GRU a kontrarozvědka FSB. Rusko svou účast na útoku popřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám