Hlavní obsah

Útok na jihokorejské banky a média pocházel podle úřadů z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Středeční kybernetický útok typu DDoS na počítačové sítě jihokorejských médií a bank měl původ v Číně. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil jihokorejský úřad pro dohled nad komunikacemi.

Článek

Počítačové sítě důležitých médií a bank byly ve středu vyřazeny z provozu na více než dvě hodiny, ochromen byl například provoz bankomatů či internetového bankovnictví. Útok vyšetřuje policie. "Identifikovali jsme, že se zasaženými organizacemi se spojila IP adresa pocházející z Číny," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci mluvčí jihokorejské Komunikační komise.

Podle policie však středeční útok způsobil spíše nepříjemnosti klientům bank, než že by znamenal nějaké ohrožení národní bezpečnosti. Incident nezasáhl ani vládní úřady či jiné sítě klíčové infrastruktury, jako jsou elektrárny či veřejná doprava.

Jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že v důsledku útoku zvýšilo úroveň své pětistupňové pohotovosti Infocon, která se týká kybernetických hrozeb, ze čtyřky na trojku. Prvotní podezření přitom mířilo spíše do Severní Koreje, která má se Soulem v současnosti velmi napjaté vztahy. Pchjongjang vypověděl Jižní Koreji smlouvy o neútočení a pohrozil odvetou za společné vojenské cvičení Washingtonu a Soulu na Korejském poloostrově.

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily také některé tuzemské servery téměř celý předminulý týden. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti o zmiňovaném týdnu hovoří jako o největším útoku v historii českého internetu.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám