Hlavní obsah

USA veřejně obvinily Rusko z hackerských útoků a maření voleb

– Washington

Americká vláda v pátek obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit americké prezidentské volby. Obvinění obsahuje společné prohlášení ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele zpravodajských služeb USA Jamese Clappera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zpravodajská komunita v USA je přesvědčena, že nedávné kybernetické útoky na americké občany a instituce, včetně politických organizací USA, inspirovala ruská vláda, uvádí se v prohlášení. "Vzhledem k rozsahu těchto kroků jsme přesvědčeni, že jedině nejvýše postavení ruští činitelé mohli takové aktivity schválit," stojí v dokumentu.

Počátkem září vyšetřovatelé FBI oznámili, že hackeři v minulých měsících vykradli e-mailové schránky představitelů Demokratické strany. Z korespondence, kterou následně zveřejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost nynější kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Odhalení vyvolalo v USA skandál.

Už v srpnu americká média uvedla, že terčem hackerského útoku se stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Osmnáct amerických států koncem září požádalo federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti o pomoc při zajištění volebních systémů proti kybernetickému útoku. Kromě FBI incident vyšetřovala i Národní agentura pro bezpečnost (NSA).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám