Hlavní obsah

Twitter uzamkl kvůli hackerskému útoku milióny účtů

Novinky, mif

Velké překvapení bude čekat některé uživatele Twitteru při opětovném přihlášení. Zástupci této mikroblogovací sítě se totiž v souvislosti s nedávným únikem desítek miliónů hesel rozhodli milióny účtů z bezpečnostních důvodů uzamknout. Upozornil na to server Neowin.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Logo Twitteru

Článek

Databáze s 32 888 300 hesly z Twitteru se prodávala už v minulém týdnu na černém internetovém trhu, jak Novinky.cz informovaly ve čtvrtek. [celá zpráva]

Už tehdy server Leaked Source upozornil na to, že hesla s ohledem na velké množství patrně nepocházejí z nějakého velkého hackerského útoku na servery zmiňované mikroblogovací sítě. To nyní potvrdili i zástupci Twitteru.

Přesto jsou odcizená hesla pravá. Z největší pravděpodobností je počítačoví piráti nasbírali z nějakého škodlivého kódu, který byl navázán na internetový prohlížeč. To jinými slovy znamená, že použili malware, aby mohli hesla zachytávat přímo na klientských stanicích.

Uživatelé musí změnit heslo

Zástupci Twitteru se nyní rozhodli účty, které byly výše popsaným způsobem napadeny, zablokovat. Miliónům uživatelů se tak při dalším přihlášení ukáže výzva ke změně hesla, což je možné pouze s využitím e-mailové adresy, která byla použita při registraci na mikroblogovací síť.

Tím by se měla minimalizovat šance, že útočníci budou moci účty zneužít.

V případě, že stejné přihlašovací údaje uživatelé používají také na jiných službách – na e-mailu, sociálních sítích či například v internetových obchodech, měli by neprodleně změnit hesla i tam.

Krádeže hesel jsou stále častější

Na krádeže hesel se v poslední době specializuje internetové podsvětí stále častěji.  Na černém internetovém trhu se nejprve v polovině května objevil balík 167 miliónů hesel z profesní sítě LinkedIn, pak 65 miliónů přihlašovacích údajů ze sítě Tumblr. [celá zpráva]

Zkraje června pak zástupci sociální sítě MySpace potvrdili, že se hackeři dostali k více než 400 miliónům hesel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám