Hlavní obsah

Trojský kůň Fareit nepřestává strašit. V Česku jde o nejrozšířenější hrozbu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb kraluje trojský kůň Fareit, jehož hlavním úkolem je získat z napadených strojů citlivé údaje – především hesla. Vyplývá to z žebříčku antivirové společnosti Eset, který pravidelně monitoruje nejrozšířenější hrozby na síti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útočníci trojského koně Fareit zneužívají k odcizení hesel z internetových prohlížečů Chrome, Firefox, Opera či Internet Explorer. „Operátoři, kteří za Fareitem stojí, začali v lednu útočit pomocí e-mailových zpráv v češtině. Malware se šířil spamovou kampaní, formou přílohy zpráv s názvy jako ‚Žádost o nabídku 06-01-2020.pdf.exe‘ a podobně,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v české pobočce Esetu.

Nepatrný nárůst je patrný u druhé nejčastější hrozby, kterou je backdoor Adwind. „Jakmile je aktivní, je schopen odcizit informace o uživateli, nebo je možné zařízení uživatele zneužít k distribuci dalšího škodlivého kódu. Adwind má řadu specifik – například napadá různé operační systémy nebo to, že původ se podařilo vystopovat na Blízký Východ,“ prohlásil bezpečnostní expert.

RobbinHood je nebezpečný vyděračský virus

Bezpečnost

Výrazný propad detekcí zaznamenali podle něj analytici u trojského koně Spy.Agent.AES. „Útočníci jej zneužívali k získání hesel uložených v internetových prohlížečích. V prosinci stál za desetinou útoků, nyní jen za necelými čtyřmi procenty. Za pozornost stojí také trojský kůň Equation, který se umístil na deváté příčce. Jde o jednotné označení skupiny nástrojů k prolomení zabezpečení, které útočníci v roce 2016 odcizili americké bezpečnostní službě (NSA),“ podotkl Jirkal.

„Je zajímavé, že tyto nástroje jsou stále populární i přesto, že antivirové programy před nimi dokážou uživatele spolehlivě chránit. Patrně jsou cílem zařízení, která nejsou nijak chráněná. Těch je České republice necelých 20 %,“ uzavřel bezpečnostní expert.

V tabulce níže naleznete přehled deseti hrozeb, se kterými se tuzemští uživatelé setkali v druhém měsíci letošního roku nejčastěji.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku – únor 2020
1. Trojan.Win32/PSW.Fareit (5,27%)
2. Backdoor.Java/Adwind (4,33%)
3. Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES (3,89%)
4. Backdoor.Win32/Rescoms (3,03%)
5. Worm.MSIL/Autorun.Spy.Agent.DF (2,48%)
6. Backdoor.MSIL/NanoCore (2,42%)
7. Backdoor.PHP/WebShell (2,40%)
8. Trojan.Win32/Formbook (2,23%)
9. Trojan.Win32/HackTool.Equation (1,87%)
10. Trojan.MSIL/Bladabindi (1,62%)

Reklama

Související témata:

Související články

Stalkerware útočí na mobily stále častěji

Dramatický nárůst škodlivých kódů z rodiny stalkerware zachytili v meziročním srovnání bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky. Ve srovnání...

Výběr článků

Načítám