Hlavní obsah

Trojské koně jako největší strašák. Jak se vyvíjely mobilní hrozby v uplynulém roce

Novinky, rim

Především s trojskými koni se v uplynulém roce mohli setkat uživatelé chytrých telefonů s operačním systémem Android. Podle analýzy antivirové společnosti Eset se objem šířeného mobilního malwaru v České republice nicméně nijak dramaticky neměnil.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

„Nejobávanější rodina reklamního malwaru zvaná Hiddad byla nejvýraznější v druhé polovině roku, v prosinci a na začátku ledna nicméně její detekce lehce klesaly. Patrně je pro útočníky méně rentabilní a zaměřují se postupně na jiný typ škodlivého kódu,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce firmy Eset.

Trojské koně se také často maskovaly za falešné antivirové aplikace. Ty si v průběhu roku držely konstantně okolo tříprocentního podílu na detekcích. Falešné antiviry upozorní uživatele na objevený virus, i když ve skutečnosti žádný v zařízení není. Za odstranění smyšlené hrozby pak chtějí piráti zaplatit.

Koronavirus jako cesta k napadení počítače? Největší hrozbu představují e-maily

Bezpečnost

„Útočníci malware FakeAV výrazněji nevyvíjejí. S největší pravděpodobností většinu uživatelů jen vyleká a výjimečně někdo skutečně zaplatí nabízené funkce, které mají smyšlenou infekci odstranit. Útočníkům se tak nevyplatí příliš do vývoje investovat,“ konstatoval Jirkal.

Nejvýrazněji se rozšiřoval v uplynulém roce podle něj spyware Plankton. S jeho pomocí se útočníci pokoušejí získat citlivé údaje o zařízení. Ke konci roku jej analytici z Esetu detekovali v řadě různých aplikací – od předpovědí počasí až po hry či nástroje k odhalení hesel na WiFi.

Nejčastěji škodil v roce 2013

„Nejvýraznější byl Plankton v roce 2013, na delší dobu se pak jeho vývojáři odmlčeli a nyní se postupně vrací. Je těžké předpovědět, zda se vrátí do své někdejší formy. Bude hodně záležet na tom, zda se útočníkům na černém trhu podaří získaná data efektivně zpeněžit,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Podle něj si mobilní malware stáhnou uživatelé do svého chytrého telefonu či tabletu nejčastěji sami. Zpravidla ve chvíli, kdy se snaží stáhnout nějakou aplikaci z neoficiálního obchodu.

Nejvhodnější je tedy stahovat programy v případě Androidu výhradně prostřednictvím oficiálního obchodu Google Play a používat renomovaný bezpečnostní software – tím se uživatelé vyhnou falešným antivirům.

Nejčastější kybernetické hrozby pro platformu Android v roce 2019
1. Trojan.Android/Hiddad.HI (4,09 %)
2. Trojan.Android/FakeAV (3,07 %)
3. Trojan.Android/Plankton (2,81 %)
4. Trojan.Android/Rootnik (2,31 %)
5. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,96 %)
6. Trojan.Android/Hiddad.XO (1,73 %)
7. Backdoor.Android/Qysly (1,67 %)
8. Trojan.Android/Hiddad.DR (1,64 %)
9. Trojan.Android/Hiddad.XF (1,61 %)
10. Backdoor.Android/Triada(1,55 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám