Hlavní obsah

Tisíce důvěrných SMS zpráv unikly na internet

I nanejvýš důvěrná sdělení v krátkých textových zprávách (SMS) se v ruském internetovém vyhledávači nakrátko stala všeobecně dostupnými. O bezprecedentní únik asi 8000 "esemesek", odeslaných z internetové stránky jednoho z největších mobilních operátorů, se už zajímají úřady a sdružení spotřebitelů chystají žaloby. Mezitím se ukázalo, že "technický výpadek" netrápí jen jednoho operátora, ale zřejmě všechny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zítra mám volno. Budu si hledat chlapa. Tam dole mě něco popadlo!" sdělovala jedna SMS, která se přestěhovala ze soukromé sféry až na stránky bulvárního tisku coby příklad toho, co vše si bylo možné na internetu přečíst. Jiná zase vypočítávala nestálému milenci, co všechno vyvedl pro potěšení dotyčné dámy nejen v ložnici, ale i v koupelně, kuchyni, v práci, u kamarádky, na ulici i v metru. Ale "vše jsi udělal a zahubil svýma rukama!".

"Výpadek postihl zcela zanedbatelnou část SMS-zpráv odeslaných z webu operátora a nijak se nedotknul zpráv klientů odeslaných z mobilních telefonů," snaží se uklidnit situaci mluvčí společnosti MegaFon Julija Dorochinová.

Porušení zákona či ne?

Operátor sice hovoří o jednorázovém "výpadku", který zpřístupnil na několik hodin korespondenci klientů na vyhledávači yandex.ru, ale experti mají podezření, že chyba mohla vzniknout už při vytvoření operátorova webu. Nelze prý ani vyloučit lidské selhání či úmyslnou provokaci. Mezitím se ukázalo, že na internetu se lze seznámit i s textovými zprávami dalších operátorů, odeslanými z jednoho permského webu.

Únik už začal prověřovat regulátor trhu i federální vyšetřovatelé nejzávažnějších trestních činů, poslanci parlamentu vyjádřili znepokojení. Spotřebitelská sdružení hovoří o kolektivní i individuálních žalobách, aby se klienti mohli domáhat odškodnění. Za porušení poštovního tajemství však hrozí jen pokuta do 40 000 rublů (cca 25 000 Kč) a zatím není jasné, zda se operátor dopustil i porušení zákona o ochraně osobních údajů; inkriminované zprávy obsahovaly kromě textu jen telefonní číslo příjemce.

Podle expertů bude obtížné u soudů dokázat, že zveřejnění bezplatně odeslané SMS způsobilo konkrétní škodu. Operátor se podle analytiků nemusí ani obávat většího odtoku klientů - větší škody než únik by mohl způsobit výpadek sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám