Hlavní obsah

Těžařské viry jsou mezi kyberzločinci stále v kurzu

Novinky, huj

V posledních měsících byly těžařské viry spíše na ústupu, s růstem kurzů kyberměn však tyto nezvané návštěvníky nasazují počítačoví piráti stále častěji. Dokládá to i žebříček největších kybernetických hrozeb pro počítače s operačním systémem Windows, který sestavila kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Těžařské viry útočí prakticky vždy podle stejného scénáře. Snaží se na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a využívat jeho výkon k těžení kybernetických měn. Malware těžící kryptoměny umožňuje kyberzločincům zneužít CPU nebo GPU výkon zařízení oběti, a to až do 65 procent výkonu procesoru.

Kromě zpomalení celého systému ale uživatelé nemají jinak moc šancí si všimnout, že je jejich stroj zavirován. Odhalení škodlivého kódu je tedy o poznání obtížnější než v případě vyděračských virů.

Kde útočí hackeři nejčastěji? V Česku je výrazně bezpečněji než na Slovensku

Bezpečnost

Podle Check Pointu byl vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v uplynulém měsíci XMRig. Jde o těžařský virus, který se soustředí na dolování virtuálních mincí Monero prostřednictvím procesoru napadeného stroje.

Druhá příčka patří také kryptomineru Jsecoin. Tento škodlivý kód postavený na JavaScriptu těží kryptoměny, lze ho vložit do webových stránek. Těžbu lze spustit přímo v prohlížeči výměnou za zobrazení bez reklam, herní měnu nebo jiné výhody.

Nebezpečný bankovní trojan

Třetí příčka v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb patří trojskému koni Dridex, před kterým varovaly Novinky.cz již dříve. Tento nezvaný návštěvník se nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a maskuje se za excelovou tabulku.

Útočníci se tedy pod různými záminkami snaží přimět uživatele, aby přílohu ve spamu otevřel. Pokud to důvěřivci udělají, zadělají si na velké problémy. Pustí si totiž nebezpečného trojana do svého počítače. Dridex se zaměřuje výhradně na platformu Windows a na infikovaných počítačích krade přihlašovací údaje k bankovnictví a osobní data, aby získal přístup k dalším finančním informacím.

Bankovní trojan Dridex se po letech vrátil na scénu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám